EUR: 318,41 Ft
CHF: 284,11 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Sopron

Dalriada: irány Japán!

A napokban jelent meg a soproni Dalriada legújabb nagylemeze. A Nyárutó megtartotta a zenekarra jellemző stílusjegyeket, de új hangzások is felfedezhetők rajta. A nemzetközi szinten egyre ismertebb formáció idén is nívós fellépések elé néz. Japán lesz a huszadik ország, ahova eljut a csapat. Ficzek Andrással, a zenekar vezetőjével beszélgettünk.

– Mit kell tudni az új Dalriada-lemezről?


– A napokban megjelent Nyárutó a zenekar sorban tizedik, teljes hosszúságú albuma. Kilenc dal, egy rövid templomi orgonás átkötő és egy autentikus magyar népzenei outro található rajta, mintegy egyórás hosszúságban. A feldolgozott témák között szerepel a középkori magyar boszorkányperek anyaga, Tonuzoba vezér és a besenyő betelepülés, Thury György törökverő vitéz élete, népmesei, mondai témák, és sok minden más is. Színes, változatos, ambiciózus anyag született, ismét komoly szerepet kaptak a Fajkusz Banda kiváló zenészei, jelenlétükkel tovább erősítve a lemez népzenei hatásait.

– Tagcsere volt a csapatnál, ez mennyire ingat meg egy jól működő zenekart?


– Rieckmann Tadeusz, a zenekar dobosa tizennyolc éven keresztül volt a csapat tagja, azonban szakmai és magánéleti okok miatt idén elhagyja a formációt. Döntését sajnáljuk, de tudomásul vettük. A Dalriada működését, a koncerteket, a dalszerzést ez a tagcsere semmiben nem befolyásolja. Tadeusz utódja Monostori Ádám lesz, akivel az első bulinkat Pécsett adtuk. A február 3-ai soproni, Hangárban tartandó koncertünkön már az új felállás szerepel majd, mindenkit sok szeretettel várunk.

A Dalriada sorban tizedik nagylemezét adta ki
Fotó: Dalriada

– Japán felé veszitek az irányt egy miniturné keretében. Hogy készültök rá?

– Sok szusit eszünk… Komolyra fordítva a szót, ez a rendkívül jó ajánlat idén áprilisra futott be. Tulajdonképpen egy háromállomásos japán miniturnéról beszélhetünk. Mondanom sem kell, hogy hatalmas örömmel fogadtuk el a felkérést.

– Nem ez az első külföldi ország, ahol fellép a Dalriada. Hol jártatok korábban?

– Japán lesz a huszadik ország és a harmadik kontinens, ahova a Dalriada zenekar mindvégig magyar szövegekkel és lemezekkel eljut. Nagy büszkeséggel visszük majd el hazánk kultúrkincsének egy-egy kis szeletkéjét a japán közönségnek is.

– Nemzetközi szinten hol tart most a zenekar?

– A nemzetközi pozícióinkon folyamatosan dolgozunk. Van már komoly európai, orosz és japán terjesztésünk, és a fesztiválmeghívások is jól mutatják, hogy az emberek kezdik megismerni a nevünket, zenénket, de persze mindig van feljebb.

– Milyen terveket fogalmaztatok meg még erre az évre?

– A nyarunk jelenleg úgy áll, hogy magyar, cseh, spanyol, szlovén, svéd és persze japán fesztiválokra vannak lekötött fellépéseink. Emellett természetesen itthon is igyekszünk minél több helyen ott lenni. Sok év után nagy örömmel térnénk vissza például a soproni VOLT Fesztiválra, reméljük, kapunk meghívást innen is, soproni zenekarként boldogan játszanánk hazai pályán.

A Dalriada a legnagyobbak között

A Dalriada zenekar tavaly részese volt a 70000 tons of Metal nemzetközi hírű zenei eseménynek. A legnagyobb metálhajó Miamiból Haitiba és vissza hajózott, miközben napjaink legkiemelkedőbb bandái adtak koncertet. Összesen 60 zenekar lépett fel, mint például: Anthrax, Testament, Gojira, Therion, Death Angel, Arch Enemy, Testament, Moonsorrow, Pain, DevilDriver. És persze a Dalriada.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.