EUR: 313,03 Ft
CHF: 267,60 Ft
2018. március 25., vasárnap
Irén, Írisz

Belföld

DNS-e buktatta le Tompa Eszter gyilkosát

Egy bűnügyi helyszínelő szakmai bravúrjának köszönhetően leplezték le tizennégy évvel az eset után Tompa Eszter gyilkosát. 2003-ban ugyanis még nem volt kötelező DNS-vizsgálat vagy nyilvántartó rendszer, Koós András rendőrtiszt mégis elvégeztette a tesztet, így került horogra tavaly S. Attila.

– Akkoriban még eszközeink sem voltak DNS-minta vételére. Néhány kolléga elment a közeli gyógyszertárba, vásároltak sóoldatot, steril gézt és beszereztek hurkapálcát is. Ezekkel az eszközökkel vettük le a gyilkos DNS-mintáját – emlékezett a Lokálnak Koós András, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának volt vezetője. A nyugállományú alezredest az év végén a Magyar Bűnüldözők Szövetsége tüntette ki.
– Emlékszem, a fiatal lányt rövid sortban és blúzban találták meg. Voltak a testén különböző úgynevezett megragadási pontok, ahol a tettes minden bizonnyal hozzáért. Ezekről és a gyilkos eszközről, egy bálakötöző zsinegről nyertünk mintákat – emlékezett vissza a hírhedt gyilkosság részleteire az exzsaru, aki hozzátette: miután hosszú évekkel később az elkövető DNS-ét bevitték az adatbázisba, már csak várni kellett.
Az idő a zsaruknak dolgozott. Egy kutyalopási ügy miatt meggyanúsították S. Attilát, akitől DNS-t is vettek. Mintája bekerült a rendszerbe, a komputer pedig hamarosan egyezést mutatott. Így kattanhatott a bilincs a fiatal, életvidám felszolgálólány gyilkosának csuklóján.

Fotó: Bertleff András/Kisalföld


Ismert: 2003. szeptember 22-én, a Győr melletti Sashegypusztán gyilkolták meg a 22 éves Tompa Esztert. A rejtélyes gyilkosság sokáig lázban tartotta az országot, de a tettes nem került elő. Egészen tavaly januárig, amikor kiderült, hogy az esettel a 36 éves gönyűi S. Attila gyanúsítható. A férfi beismerő vallomást tett, e szerint akkoriban előfordult, hogy gázolajat lopott. Egy ilyen útja során gázolta el a bicikliző Tompa Esztert. S. Attila pánikba esett, a halottnak vélt lányt kocsija csomagtartójába tette, majd elhajtott. Amikor kiemelte áldozatát, kiderült, hogy még él, így S. Attila egy bálázózsineggel megfojtotta.
S. Attila ellen aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt vádat az ügyészség még karácsony előtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szavazhatunk két hét múlva!

  Így szavazhatunk két hét múlva!

  Két hét múlva, április 8-án több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat az országgyűlési képviselők választásán. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 118 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők pedig levélben szavazhatnak.

 • Hollik: távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz

  Hollik: távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz

  Távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz, miként Juhász Péter is nyilvánvalóan ezért volt kénytelen visszalépni a képviselő-jelöltségtől – mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, Budapest Belváros kormánypárti képviselőjelöltje szombaton Budapesten a sajtónak.

 • A müezzin fogadta Vonát Ózdon

  A müezzin fogadta Vonát Ózdon

  Vonát Ózdon is ellentüntetők hada várta. Müezzin szólamokkal és molinóval várták az amúgy jobbikos, egy női alkalmazottját anális szexuális zaklatással fenyegető polgármester – Janiczak Dávid – által vezetett városban, az elmúlt időszakban számos korrupciós botránnyal érintett Jobbik elnökét.

 • Mavir: 4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítással

  Mavir: 4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítással

  Március 25-én kezdődik a nyári időszámítás, vasárnap hajnali 2-kor kell 3 órára állítani az órákat; az átállítással áram, egyúttal évi 4-5 milliárd forint takarítható meg – hívta fel a figyelmet a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.