2019. január 18., péntek
Piroska

Életmód

Döntő lehet az első benyomás

Amint belépünk egy új munkahelyre, megérezzük annak hangulatát, dinamikáját, és kialakul az első benyomás, ami aztán akár meg is határozhatja az elkövetkező hónapokat. De levonhatunk következtetéseket már az álláshirdetésből, az érdeklődő telefonra, e-mailre adott válaszból, természetesen az adott cég honlapjáról vagy éppen közösségimédia-megjelenéseiből is.

A cégkultúrára utaló jelek felismerésére, az információk kiszűrésére adnak néhány tippet a FastCompany által megkérdezett szakértők.


 1. Az állásinterjún nem tilos konkrét példát kérni az interjúztatótól, hogy a gyakorlatban, a mindennapokban hogyan működik, érvényesül a cégkultúra.
 2. A főnök személye sok mindent meghatároz. Az állásinterjún is el lehet menni személyes irányba, vagyis meg szabad kérdezni, hogy az interjút készítő vezető mióta dolgozik a cégnél, és ha szereti, miért.
 3. Érdemes alapvetően nyitott szemmel járni, vagyis figyelni, hogyan bánnak a jelölttel a kiválasztási folyamat során, ugyanakkor hogyan bánnak egymással a cég alkalmazottai.
 4. Meg kell határoznunk, hogy számunkra  milyen a jó munkahely a szakmai és anyagi kondíciókon túl: sok ember vagy kevés ember, nyílt terű munkahely vagy kis iroda? Nyüzsgős vagy csendes? Dress code rendben, vagy szabadabb helyet szeretnénk?
 5. Mérjük fel, hogy milyen a dolgozók hangulata. Látunk-e, hallunk-e nem tetsző dolgokat? (A koszos szőnyegtől kezdve az épp elkapott káromkodáson át a morcos arckifejezésekig ez bármi lehet.)

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.