2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Életmód

Döntő lehet az első benyomás

Amint belépünk egy új munkahelyre, megérezzük annak hangulatát, dinamikáját, és kialakul az első benyomás, ami aztán akár meg is határozhatja az elkövetkező hónapokat. De levonhatunk következtetéseket már az álláshirdetésből, az érdeklődő telefonra, e-mailre adott válaszból, természetesen az adott cég honlapjáról vagy éppen közösségimédia-megjelenéseiből is.

A cégkultúrára utaló jelek felismerésére, az információk kiszűrésére adnak néhány tippet a FastCompany által megkérdezett szakértők.


 1. Az állásinterjún nem tilos konkrét példát kérni az interjúztatótól, hogy a gyakorlatban, a mindennapokban hogyan működik, érvényesül a cégkultúra.
 2. A főnök személye sok mindent meghatároz. Az állásinterjún is el lehet menni személyes irányba, vagyis meg szabad kérdezni, hogy az interjút készítő vezető mióta dolgozik a cégnél, és ha szereti, miért.
 3. Érdemes alapvetően nyitott szemmel járni, vagyis figyelni, hogyan bánnak a jelölttel a kiválasztási folyamat során, ugyanakkor hogyan bánnak egymással a cég alkalmazottai.
 4. Meg kell határoznunk, hogy számunkra  milyen a jó munkahely a szakmai és anyagi kondíciókon túl: sok ember vagy kevés ember, nyílt terű munkahely vagy kis iroda? Nyüzsgős vagy csendes? Dress code rendben, vagy szabadabb helyet szeretnénk?
 5. Mérjük fel, hogy milyen a dolgozók hangulata. Látunk-e, hallunk-e nem tetsző dolgokat? (A koszos szőnyegtől kezdve az épp elkapott káromkodáson át a morcos arckifejezésekig ez bármi lehet.)

Kapcsolódó Cikkek

 • Mesterséges zajuk lesz az elektromos autóknak

  Mesterséges zajuk lesz az elektromos autóknak

  Úgy tűnik, nem lesz soha csendes a közlekedés, ugyanis a szinte teljesen zajtalan elektromos és hibrid autók veszélyesek. Bár az elektromos járművekkel jelentősen csökkenne a zajterhelés, számos tanulmány szerint a csendes autók különösen balesetveszélyesek a halláskárosodással élő, valamint a vak és a gyengén látó gyalogosok számára.

 • A férfi szakácsok híresebbek

  A férfi szakácsok híresebbek

  A főzés tradicionálisan női feladat, mégis miért több a híres férfi séf és tévés szakács? A Scripps Networks Interactive (SNI), a Magyarországon is látható Food Network tévécsatorna anyavállalata Argentínában, Brazíliában, Kínában, Olaszországban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Dél-Koreában és az Egyesült Királyságban összesen négyezer-kettőszáz 25–54 év közötti nő körében végzett felmérést 2017 decemberében.

 • Állásinterjú után

  Állásinterjú után

  Mi van akkor, ha állásinterjú után semmilyen visszajelzést nem kapunk? Ennek legtöbbször prózai oka van: olyan a vállalati kultúra, hogy a visszajelzés nem élvez elsőbbséget, pedig az a cégek szempontjából is fontos lenne, hiszen a munkáltatói brandbe beletartozik, hogy milyen képet mutatnak magukról.