EUR: 322,77 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb Eger

Egerben is fűts okosan!

A helyes fűtési módokra, a levegőszennyezettség csökkentésének fontosságára hívja fel a figyelmet a Fűts okosan! kampány, amely az egész országra kiterjedő problémát hivatott orvosolni. Szükség is lenne rá, hogy minél többet tudatosan fűtsenek, hiszen nem véletlenül van annyi allergiás, légzési nehézségekkel küzdő gyermek és felnőtt.

Egerben is egyre inkább jellemző, hogy télen sokan tüzelnek el olyan anyagokat, amiktől aztán helyenként az utcára kimenni is alig lehet, mert komoly légzési és/vagy látási nehézségeket okoznak.


„Napjainkra hazánkban az egyik legsúlyosabb környezet-egészségügyi és környezetszennyező problémává a lakossági fűtés okozta levegőszennyezés vált, amely jelentősen rontja a levegő minőségét. Számos légzőszervi megbetegedés legfőbb okozója, növeli a légúti és keringési megbetegedések kockázatát, könnyen asztmát, agyvérzést vagy akár szívinfarktust is okozhat. Kevesen tudják, de évente 6-8 ezer ember halálát okozza a felelőtlen légszennyezés” – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

A Földművelésügyi Minisztérium által elindított „Fűts okosan!” kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira, az egyes tüzelőanyagok használatának veszélyeire, valamint hogy megfelelő tájékoztatást adjon a helyes fűtési technikákról.


Mit ne dobjunk a tűzre?

Ha hulladékkal, műanyaggal, autógumival, forgácslappal, festett vagy lakkozott fával, ruhaneművel, színes papírral fűt, rengeteg veszélyes, rákkeltő anyagot juttat a levegőbe. Az illegális hulladékégetés az egészségügyi kockázat mellett a fűtőberendezés egészét is károsíthatja, a kémény falán lerakódott szennyeződés pedig begyulladhat, emellett pedig pénzbírság kiszabásával sújtható. A zöldhulladék elégetése szintén nagyon káros, az avar és a kerti hulladék elégetése helyett inkább komposztáljon! Kezelje felelősen a hulladékot!

Fontos a tudatos tüzelés
MTI Fotó: Rosta Tibor

 

Mit dobjunk a tűzre?

Ha fával fűt, válassza tüzelőnek a száraz tűzifát, a fabrikettet vagy a fapelletet, így kíméli környezetét és akár 20-30 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit. Csak a száraz kemény fa (elsősorban bükk, tölgy, akác, gyertyán) használható gazdaságosan, így javasolt időjárásálló tűzifatárolóban legalább 12 hónapig szárított tűzifával fűteni. A puha fák (nyár, éger, kőris) vegyes tüzelés esetén alkalmasak tüzelésre.

Kapcsolódó Cikkek