2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Belföld

Egyedül maradt a fütyülős Juhász Együtt nevű törpepártja

Senkivel nem akar közös listát az Együtt, hiába tett ajánlatot neki az MSZP és a DK is. A füttyögéséről elhíresült Juhász Péter az egyéni körzetekben koordinálna, erre viszont a többi balos párt nem hajlandó. Folytatódik a baloldali cicaharc.

Egyre jobban körvonalazódik az ellenzéki pártoknál, hogy mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti. Noha korábban a balliberális pártok folyton azt szajkózták, hogy össze kell fogni és le kell váltani Orbán Viktort, ma már többen is kimondják, hogy a saját érdekeik fontosabbak a valódi ellenzéki összefogásnál.


/Fotó: Mészáros Diána

A minap például Bokros Lajos sértődötten és felháborodottan közölte, hogy Gyurcsányék nem akarnak összefogni velük, miközben néhány hónapja még erről volt szó. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Gyurcsány Ferenc már nem köntörfalazott.

– A MoMa egy mérhetetlen párt, pokoli kockázat lenne bevállalni plusz öt százalékot. Az ember azért vigyáz magára – fogalmazott a DK elnöke, aki ugyan magabiztosan 13–15 százalékos eredményt vár pártjától a választáson, de a 10 százalékos küszöböt már nem meri bevállalni.


Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök (Fotó: MTI)

Gyurcsány Ferenc a műsorvezető Rónai Egon kérdésére az Együttről is színt vallott.

– Mi fölajánlottuk nekik, hogy egy DK–Együtt listán fogjunk össze, ám ezt nem akarták – mondta Gyurcsány, aki ezután a töredék szavazatok óriási jelentőségéről is beszélt, hangsúlyozva, hogy azokat nem lehet elengedni. Arról van ugyanis szó, hogy ha egy pártlista nem éri el a parlamenti küszöböt jelentő öt százalékot, akkor a párt jelöltjére egyéniben leadott töredék szavazatok is elvesznek. Az Együtt pedig a közvélemény-kutatások szerint egy és három százalék között mozog.

Szigetvári Viktor, az Együtt frissen megnevezett miniszterelnök-jelöltje a Hír Tv Egyenesen című műsorában adott magyarázatot a visszautasításra.

Fotó: Lokál

– Az egyéni választókerületekben együtt kell működni, de a listán különböző világnézetek jelennek meg – fogalmazott Szigetvári, aki szerint ma az Együtt a liberális elvek mellett leginkább kiálló párt. Juhász Péter pártelnök pedig azt mondta az ATV-nek, hogy kérdezzék meg a DK-t vagy az MSZP-t, hogy ők miért nem akarnak közös listát egymással. – Most melyik listához kéne csatlakoznunk? Az MSZP-éhez vagy a DK-éhoz? – tette fel a költői kérdést.

Egyedül maradt tehát az Együtt, akit nemrég egyik emblematikus arca is elhagyott. Komáromi Zoltán kemény szavak kíséretében hagyta ott a pártot.

„Lezárult egy fejezet az életemben: tegnap hosszú tépelődés után kiléptem az Együttből. Az ok viszonylag egyértelmű: nem tudtam azonosulni, nem tudtam egyetérteni azzal a kamikaze mentalitással, amivel Szigetvári Viktor vezetésével az Együtt a túlélése érdekében elindult. Semmi korszakváltás, semmi kormányváltás, semmi együttműködés. Ehelyett a (potenciális) szövetségesek kritizálása és a felelőtlen döntések jellemzik az Együtt párt vezetését. Komikusnak tartom, hogy hatékony tettek helyett vagdalkoznak, az 1% határán billegő pártként legfontosabb dolguk volt miniszterelnök-jelöltet választani. Szerencsétlen megoldásnak és öngyilkos stratégiának tartom, hogy egy ilyen kis párt egyetlen számottevő szövetséges nélkül, 54 egyéni választókerületben konfrontálódjon a demokratikus ellenzék pártjaival és egyben veszélyeztesse ezekben a körzetekben a Fidesz jelöltjének a legyőzését. Vége!” – fogalmazott a Facebookon.

Kapcsolódó Cikkek