2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Pécs

Egyetemistából világutazó

Volt kürtőskalácsüzlete Rotterdamban, tanított angolt Kínában, vakolta a Kőrösi Csoma Sándor-emlékházat Tibetben. Polgár Tivadar még csak 29 éves, de már 100 országban járt. És ami egészen elképesztő, hogy a pécsi fiú mindezt stoppolással és idegeneknél alvással oldotta meg.

A Pécsett született Polgár Tivadar 19 évesen még földrajzot hallgatott az egyetemen. De amikor négy év alatt sem sikerült elvégeznie a hároméves képzést, mehetnékje támadt… Igaz, csak három tantárgya maradt hátra, de úgy döntött: most vagy soha!


Alkalmazott földrajznak hívja azt, amit csinál. Íme a grúz aranybánya, ahová stoppal jutott el (Fotó: Facebook)

Tíz év alatt összesen 1000 dollárt költött az utazásokra, ez annyi, mintha egyhetes thaiföldi nyaralásra mennénk!

– Folyami hajóra mentem először dolgozni, pincérnek. Nem volt más célom, mint hogy ne a szüleimtől kelljen zsebpénzt kunyerálnom a hétvégi bulikra. De aztán rájöttem, hogy nem beszélek angolul. Ez adott motivációt a további utazásaimhoz – meséli a kezdeteket Tivadar.

A következő években már Kaliforniában szelte a salátát és aprította a paradicsomot. De barátjával árult kürtőskalácsot Rotterdamban, vakolta Tibetben a Kőrösi-Csoma Sándor-emlékházat, és tanított angolt Kínában. Mindezt nemcsak a megélhetés, hanem az utazás miatt is vállalta.


Két hétig napi 87 dollárcentből a Kaukázuson

Egy sátor mindig van nála…

Tivadar az utazás szerelmese lett. Amit nagy nehezen összekuporgatott a munkájával, azt olcsó repülőjegyekre költötte. És itt meg is állt, mivel a többi kiadást megpróbálta másképp „fedezni”.

– Két hónapja jártam a Kaukázusban stoppal, sátorban vagy idegeneknél aludtam éjszakánként. Az ott töltött két hét alatt napi 87 dollárcentet költöttem utazásra, táplálkozásra – mondja Tivadar, akit az is motivál, hogy minél kevesebb pénzből éljen.

…amit ott állít fel, ahol csak tud és engedik neki

Stoppolással aranybányába is eljutott

Tivadar egy véletlennek és a nagy hidegnek köszönheti, hogy Grúziában egy aranybányába is eljutott.

– Grúziában stoppoltam, és a sofőr, aki felvett, az egyetlen grúz állami aranybánya vezető geológusa volt. Késő este volt már, és a nagy hideg miatt felajánlotta, hogy a családja szívesen vendégül lát. Végül öt napot töltöttem velük, ez idő alatt még volt szerencsém a grúz aranybányába is eljutni – meséli Tivadar.

Hogyan lehet ennyit utazgatni?

10 év alatt 100 ország

Polgár Tivadar erről a kérdéskörről sokat beszél YouTube-csatornáján, már angolul is.

– Mindig elmondom, hogy a munkákat szerelemből, nem pedig muszájból vállalom el. Mert így nincs olyan, hogy hétfőn már a pénteket várom, és így nemcsak napi nyolc órát tudok dolgozni, hanem akármennyit. Amikor Kínában éltem, három munkám is volt egyszerre, és csak akkor költöttem, ha nagyon kellett valamire – mondja.

Tivadar azt is hozzátette, hogy kiadásait akkor is minimalizálja, ha éppen nem utazik. Nem jár szórakozni, nem vásárol ruhákat, és nem foglalkozik „materiális dolgokkal”.

Mik a tervek?

Tibetben a Kőrösi Csoma emlékházat vakolta

– Azért is kezdtem el utazni, mert többre vágytam, és próbáltam megtalálni azt a helyet, ahol letelepedhetek. De most már azt érzem, ha azt a helyet meg is találnám, nem tudnám kettévágni az útlevelemet – teszi hozzá Tivadar.

Tervei között pedig az szerepel, hogy 35 éves koráig bejárja a Föld összes országát, és ezt a világjáró titulust felhasználva inspirációt ad az embereknek.

Tivadar fő mondanivalója

Szinte mindenhol megetették, ahol pedig nem volt éhes, ott vettek neki útravalót

Tivadar utazásai során azt is megtanulta, hogy az emberek jók és segítenek. Hiszen őt is szinte kivétel nélkül mindenhol befogadták, étellel kínálták még akkor is, ha nem volt éhes. Sokan amíg ezt nem tapasztalják meg, el sem tudják hinni. Ezért Tivadar a jövőben azon szeretne munkálkodni, hogy felnyissa az emberek szemét. Na meg azon, hogy lehet a társadalomtól függetlenedni, mivel a sok társadalmi elvárás miatt rengetegen boldogtalanok abban, amibe belekényszerítik magukat. Szerinte sokan lesznek ügyvédek, jogászok, anyák, apák, pedig nem biztos, hogy mindenkinek ez való. Így arra biztatná követőit, hogy ne más ideológiát kövessenek, hanem a saját céljaikat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.