2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb XVIII.kerület

Egyre népszerűbbek a peremkerületek

Egyre népszerűbbek a főváros pesti oldalának külső kerületei. Az északi Újpest-Megyertől a keleti Rákosligeten át a déli Soroksárig tartó félkaréjban látványosan élénkül az ingatlanpiac − derül ki az OTP Ingatlanpont összefoglalójából.

Változni látszik a keleti városszél megítélése, így a benne rejlő ingatlanpiaci lehetőségek is. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a 2015–2016-ban megindult folyamatok tavaly teljesedtek ki, a külső-pesti kerületekben pedig a forgalom növekedését az árak emelkedése is követte.


A felújított panelek is egyre vonzóbbak, ha a város szélén vannak
(Fotó: Keresztesi Balázs)

− Ez a folyamat nagyban, országosan is így zajlott le, a forgalom növekedése már 2014-ben elkezdődött, de a meredek áremelkedés csak 2015-ben indult – tettei hozzá Valkó Dávid.

A budapesti peremkerületek ingatlanjai iránti kereslet 2015-ben vált „tapinthatóvá”. A belvárosi ingatlanok árai ekkor kezdtek erőteljesen emelkedni, s az egyre drágább lakásokat sokan nem tudták vagy nem akarták megfizetni. Számos vevőjelölt azért indult a városközpontból kifelé, mert a peremkerületekben talált családi, iker- vagy sorházat megfizethető áron. Ott időközben számos ingatlanfejlesztés is elkezdődött, amelyekből zömében 2-4 lakásos iker- és sorházak, néhány kisebb-nagyobb lakópark és 5–15 lakásos társasházak születtek.


Némileg meglepő, hogy 2015-ről 2016-ra a korábban „fehér foltnak” számító Soroksáron (XXIII. kerület) nőtt a legjobban a vevők érdeklődése – igaz, nagyon alacsony bázisról indulva. Ugyanakkor Rákosmentén (XVII. kerület), Rákospalotán, Pestújhelyen, Újpalotán (XV. kerület), Kispesten (XIX. kerület), Pesterzsébeten (XX. kerület), Újpesten (IV. kerület) és Csepelen (a XXI. kerület) is pezsgett a lakáspiac. Ehhez a keresletélénküléshez nagyban hozzájárult az is, hogy időközben javult a lakótelepek és a panellakások megítélése, márpedig ezekből bőven akad a pesti külvárosokban. A forgalombővülés és az áremelkedés ellenére a vizsgált kerületek még mindig a legolcsóbbak a fővárosban.

A kertvárosi környezet egyre népszerűbb a vásárlók körében
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Vagyis a hirtelen keresetté váló Soroksáron tavaly az első kilenc hónapban még „csak” 260 ezer forintos átlagos négyzetméterárat regisztráltak, míg Csepelen és Pesterzsébeten 270 ezer, Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán, Rákosmentén, Pestszentlőrincen, Pestszentimrén és Kispesten 300 ezer forint körül alakultak az átlagárak. Újpest négyzetméterárai azonban jócskán elhagyták a 300 ezres határt, míg a XVI. kerületben már a 400 ezret közelítik − derül ki az elemzésből.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.