EUR: 322,89 Ft
CHF: 284,70 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Belföld

Egyre több magyarországi fiatal tanul romániai felsőoktatási intézményekben

A Krónika erdélyi magyar napilap pénteki cikke szerint egyre népszerűbbek az erdélyi egyetemek a magyarországi fiatalok körében, akik közül nem mindenki tér haza, hanem Erdélyben próbál boldogulni tanulmányai elvégzése után.

A lap annak kapcsán kérdezte a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE), a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magyar vezetőit, hogy ezek az egyetemek is részt vettek a budapesti Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. Valamennyi megkérdezett intézményvezető elmondta, nem jelentős ugyan a magyarországi diákok száma, de folyamatosan nő.


Soós Anna, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatáért felelős rektorhelyettese elmondta: már a múlt tanévben is száz fölött volt a magyarországi hallgatók a száma az egyetemen. Szerinte elsősorban az érdekes programok, de sok esetben a családok erdélyi gyökerei is vonzzák Kolozsvárra a magyarországi diákokat.

A BBTE magyarországi hallgatói főként pszichológia, antropológia és közgazdaságtan szakokra jelentkeztek, ebben a tanévben ugyanakkor a tanítói és óvónői képzés is nagy népszerűségnek örvendett.


A magyar állam által fenntartott Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen – Tonk Márton dékán szerint – csak pár százalékot tesz ki a magyarországi hallgatók aránya. A dékán elmondta, a budapesti kiállításon a csíkszeredai gazdaságtudományi szakok iránt volt nagyobb az érdeklődés, de népszerű volt a marosvásárhelyi informatika szak és műszaki képzés, illetve a kolozsvári fotó- és filmművészeti szak is.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemre – Balási András rektorhelyettes szerint – az oktatás színvonala vonzza a hallgatókat. Az egyetemen egyébként nemcsak magyarországi, hanem vajdasági és felvidéki hallgatók is tanulnak, legtöbben közülük a színészképzésen. Bár jelenleg a tizenkét elsőéves közül tizenegyen erdélyiek, néhány évvel ezelőtt olyan évfolyam is volt, ahol a magyarországiak voltak többségben.

Balási András szerint a színművészeti szakon végzett magyarországiak közül az elmúlt években öten-hatan határ menti, nagyváradi és szatmárnémeti társulatokhoz szerződtek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bárpult és lábtartó közé szorult egy nő feje

  Bárpult és lábtartó közé szorult egy nő feje

  Egy budapesti kocsmában elesett egy nő, majd annyira szerencsétlenül esett, hogy a feje beszorult a bárpult fala, illetve a falra rögzített, lábtartó cső közé, ahonnan csak a tűzoltók tudták kiszabadítani egy erővágó segítségével.

 • Dzsesszre vár a Pódium

  Dzsesszre vár a Pódium

  A Pódium Közösségi és Gasztrotér 2014 nyarán nyitott. Az elmúlt négy évben a közösségi és kulturális élet egyik központja lett, ahol minden nyáron ingyenes koncertekkel várják az érdeklődőket.

 • Dömsödi elbukott, a Fidesz aratott

  Dömsödi elbukott, a Fidesz aratott

  Hatalmas kormánypárti fölénnyel zárultak a hétvégi időközi önkormányzati választások: Pásztón a polgármesteri helyet és nyolcből hét képviselői poosztot tölhetnek be a Fidesz-KDNP jelöltjei, Felcsútón 89 százalékkal, ellenfél nélkül nyert a kormánypárti induló, míg Balmazújvárosban és Sorkikápolnán független indulókra voksoltak.