EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Belföld

Egyre több magyarországi fiatal tanul romániai felsőoktatási intézményekben

A Krónika erdélyi magyar napilap pénteki cikke szerint egyre népszerűbbek az erdélyi egyetemek a magyarországi fiatalok körében, akik közül nem mindenki tér haza, hanem Erdélyben próbál boldogulni tanulmányai elvégzése után.

A lap annak kapcsán kérdezte a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE), a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magyar vezetőit, hogy ezek az egyetemek is részt vettek a budapesti Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. Valamennyi megkérdezett intézményvezető elmondta, nem jelentős ugyan a magyarországi diákok száma, de folyamatosan nő.


Soós Anna, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatáért felelős rektorhelyettese elmondta: már a múlt tanévben is száz fölött volt a magyarországi hallgatók a száma az egyetemen. Szerinte elsősorban az érdekes programok, de sok esetben a családok erdélyi gyökerei is vonzzák Kolozsvárra a magyarországi diákokat.

A BBTE magyarországi hallgatói főként pszichológia, antropológia és közgazdaságtan szakokra jelentkeztek, ebben a tanévben ugyanakkor a tanítói és óvónői képzés is nagy népszerűségnek örvendett.


A magyar állam által fenntartott Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen – Tonk Márton dékán szerint – csak pár százalékot tesz ki a magyarországi hallgatók aránya. A dékán elmondta, a budapesti kiállításon a csíkszeredai gazdaságtudományi szakok iránt volt nagyobb az érdeklődés, de népszerű volt a marosvásárhelyi informatika szak és műszaki képzés, illetve a kolozsvári fotó- és filmművészeti szak is.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemre – Balási András rektorhelyettes szerint – az oktatás színvonala vonzza a hallgatókat. Az egyetemen egyébként nemcsak magyarországi, hanem vajdasági és felvidéki hallgatók is tanulnak, legtöbben közülük a színészképzésen. Bár jelenleg a tizenkét elsőéves közül tizenegyen erdélyiek, néhány évvel ezelőtt olyan évfolyam is volt, ahol a magyarországiak voltak többségben.

Balási András szerint a színművészeti szakon végzett magyarországiak közül az elmúlt években öten-hatan határ menti, nagyváradi és szatmárnémeti társulatokhoz szerződtek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám a médiatanács által elfogadott tanulmány szerint – közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.