2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Dunaújváros

Elhunyt Markovics Sándor

A Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a Fúvószenekarok és Mazsorettek Nemzetközi Találkozójának egyik megálmodója, az Erdei Tornapálya alkotó csapatának tagja, a Pro Cultura Intercisae-díj tulajdonosa – így foglalható össze röviden Markovics Sándor életpályája, aki az óév utolsó napján hunyt el. 

Markovics Sándor 1929-ben született Szabadkán, és egészen a gimnáziumi tanulmányai végéig ott is élt. Az ötvenes évek elején Kelebiáról érkezett Dunaújvárosba, ahol a Dunai Vasműben kezdett dolgozni. Itt a kezdetektől részt vett a vasmű fúvószenekarának munkájában, amelyet 1952-től 2012-ig vezetett. 1990-ben hét kiváló dolgozó elismerés birtokában vonult nyugdíjba, ám ekkor sem pihent meg. A Dunaújvárosi Szerbek és Horvátok Egyesületében dolgozott, később pedig a Horvát Kisebbségi Önkormányzat alelnöke, majd elnöke lett.


Markovics Sándor nyolcvanas éveiben is aktív és életvidám volt

 

Horvátország budapesti nagykövete két alkalommal is ellátogatott Dunaújvárosba, ahol többek között a kisebbségi önkormányzat irodáját is megtekintette, de Markovics Sándor a horvát köztársasági elnökkel is találkozott. Részt vett a város sportéletében is: tagja volt az Arany Üst nemzetközi úszógála és számos asztalitenisz-verseny szervezőbizottságának. Markovics Sándor az óév utolsó napján, 88 éves korában hunyt el a dunaújvárosi kórházban. Január hatodikán a dunaújvárosi temetőben vettek búcsút tőle családtagjai, ismerősei és barátai.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.