EUR: 321,76 Ft
CHF: 280,45 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Dunaújváros

Elhunyt Markovics Sándor

A Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a Fúvószenekarok és Mazsorettek Nemzetközi Találkozójának egyik megálmodója, az Erdei Tornapálya alkotó csapatának tagja, a Pro Cultura Intercisae-díj tulajdonosa – így foglalható össze röviden Markovics Sándor életpályája, aki az óév utolsó napján hunyt el. 

Markovics Sándor 1929-ben született Szabadkán, és egészen a gimnáziumi tanulmányai végéig ott is élt. Az ötvenes évek elején Kelebiáról érkezett Dunaújvárosba, ahol a Dunai Vasműben kezdett dolgozni. Itt a kezdetektől részt vett a vasmű fúvószenekarának munkájában, amelyet 1952-től 2012-ig vezetett. 1990-ben hét kiváló dolgozó elismerés birtokában vonult nyugdíjba, ám ekkor sem pihent meg. A Dunaújvárosi Szerbek és Horvátok Egyesületében dolgozott, később pedig a Horvát Kisebbségi Önkormányzat alelnöke, majd elnöke lett.


Markovics Sándor nyolcvanas éveiben is aktív és életvidám volt

 

Horvátország budapesti nagykövete két alkalommal is ellátogatott Dunaújvárosba, ahol többek között a kisebbségi önkormányzat irodáját is megtekintette, de Markovics Sándor a horvát köztársasági elnökkel is találkozott. Részt vett a város sportéletében is: tagja volt az Arany Üst nemzetközi úszógála és számos asztalitenisz-verseny szervezőbizottságának. Markovics Sándor az óév utolsó napján, 88 éves korában hunyt el a dunaújvárosi kórházban. Január hatodikán a dunaújvárosi temetőben vettek búcsút tőle családtagjai, ismerősei és barátai.

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.