2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Egyéb Pécs

Épülhet a gyártóbázis

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy Pécsett repülőgépgyárat épít a magyar tulajdonú Magnus Aircraft Zrt. A vállalat a világon egyedülálló repülőgépeket gyárt és a baranyai megyeszékhelyet választotta ki egyik bázisának. Ezzel pedig – nem utolsósorban – 105 új munkahelyet teremtenek. 

 Augusztusban tették le a Magnus Aircraft Zrt. több mint ötmilliárd forintos beruházással felépülő repülőgépgyárának alapkövét a pécs-pogányi repülőtér közvetlen szomszédságában. A cég a Facebookon jelentette be, hogy megkezdődhet az építkezés, majd bemutatta az első látványterveket is.

(Fotó: Facebook)

Közösségi oldalukon közölték a hírt

A Magnus Aircraft Zrt. ezt írta: „Hogy lehet 2018-at a legjobban kezdeni? – Mondjuk azzal, hogy végre minden feltétel adott, hogy megkezdhessük az új irodaépület és összeszerelő üzem építését Pécs-Pogányban!”


Persze az üzenetet angolul is kiírták, hiszen a gyár repülőgépeit külföldön is ismerik. Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter is utalt rá, hogy a Magnus Aircraft termékeinek komoly piaca lesz Kínában a következő időszakban. A beruházást az állam kétmilliárd forinttal támogatta.

A Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készült kétüléses elektromos repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas, valamint egy olyan gépet is, amely nem kerozinnal, hanem benzinnel működik és szintén kompozit anyagból készült; így jóval könnyebb, alacsonyabb a környezetterhelése és a fenntartási költsége, mint más gépeknek.

A Magnus gépei a PTE-n is nagy szerepet kapnak majd

A cég korábban úgy nyilatkozott, hogy a Pécs-Pogány repülőtér mellé egy több mint 7500 négyzetméter alapterületű bázist terveznek. Első ütemben egy 2000 négyzetméter alapterületű összeszerelő üzemet, illetve irodaépületet alakítanak ki – tehát ennek az egységnek a látványterveit hozták szerdán nyilvánosságra. A következő ütemben egy 6000 négyzetméteres kompozit üzem is épül. A létesítmény legkevesebb 105 embernek ad majd munkát, évente pedig minimum 200 repülőgépet gyártanak.


Kapcsolódó Cikkek