EUR: 321,36 Ft
CHF: 284,67 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Pécs

Érik a kakaófa Pécsett!

Tél ide vagy oda, Pécsett még a trópusi növények is virágba borultak. Sőt, a mandarin, a narancs és a citrom is szüret előtt áll a PTE Botanikus Kertjében.

A növénykedvelők csodájára járnak azoknak a trópusi növényeknek, melyek illata elárasztja a botanikus kert üvegházait, a látványról már nem is beszélve. Ha nincs időnk bekukkantani hozzájuk, fussuk át a legérdekesebbeket.


Kakaófa

A trópusi üvegházban 3,5 éve növöget a kakaófa. Íme a termése! (Fotó: Németh Kriszta)

A kakaófát állandó hőmérsékleten, a trópusi üvegházban tartják. Tenyér nagyságú termése hamarosan beérik. Az Amazonas erdeiből származó kakaófa termését már 3500 évvel ezelőtt is fogyasztották. Igaz, akkor még nem csoki formájában – Pécsett is megcsodálható ez a nem mindennapi fa.


– A közép-amerikai indiánok a kakaót chilivel, vaníliával keverve ették, hiszen már akkor felismerték jótékony hatását. Európába a hódító spanyolok hozták be a kakaófát – meséli Babayné Boronkai Erzsébet, a botanikus kert vezetője.

Narancs, mandarin

Még soha ennyi narancs nem volt ezen a fán

A narancs – amit most 15 fokon tartanak az üvegházban – 9 hónap után érett be.

– Ez a narancsfa tavasszal virágzott és most érleli be termését, azonban ilyen sok gyümölcsöt még sosem hozott nálunk – teszi hozzá a kertvezető.

Ez köszönhető annak, hogy idén több rovar tudta beporozni az üvegházban tartott hatalmas növényt. Valamint az sem elhanyagolható, hogy rengeteg napfény érte.

Orchideák

Ennek az orchideának a virága akár egy hónapig is képes ilyen szép maradni

Bár az orchideák csodálatosak, sok bosszúságot is okoznak: miután a lakás dísze elvirágzik, nagy nehezen marad csak szép. Itt a botanikus kertben viszont majdnem fél méter hosszúságú száron nyílnak a csónakorchideák, ami igazi látványosságnak számít. Aki kíváncsi, még egy kis útbaigazítást is kaphat e növények tartásáról.

– Nem túl igényes virágok, csak el kell találni, hol érzik jól magukat. Az biztos, hogy egy átlátszó cseréppel nem tévedhetünk, amiből a gyökerei kilóghatnak, hiszen azok állítják elő a tápanyagot a növénynek. A húsos levél pedig nem szereti a sok vizet, bebarnul, ha rácsöpög – mondja Babayné.

Bromélia

Ha elszáradt a virága, akkor tavasszal a friss hajtást kell külön ültetni

A fajtán belül is a legnépszerűbbek a tölcséres broméliák, rengeteg díszíti a pécsi trópusi üvegházat is, mivel ezek is virágba borultak.

– Otthoni tartáskor arra kell figyelni, hogy ne a földjüket öntözzük, hanem a levelüket spricceljük és a tölcsérben mindig hagyjunk egy kis vizet. Ha pedig elnyílnak, az új sarjakat tavasszal le kell választani és cserépbe ültetni – tanácsolja a kert vezetője.

A nappali országos melegrekord is megdőlt január 7-én, vasárnap. Mostanáig ezen a napon 17,6 Celsius-fok volt a maximumérték, amelyet 2001-ben Kiskunhalason mértek. Baranya megyében, egészen pontosan Mohácson ennél 1 tized fokkal melegebb volt. Így az új január 7-i melegrekord 17,7 fok lett.

Kapcsolódó Cikkek