EUR: 330,54 Ft
CHF: 301,71 Ft
2019. december 05., csütörtök
Vilma

Külföld

Észak-koreai válság: Újabb nevekkel bővült az Európai Unió szankciós listája

Újabb észak-koreai természetes és jogi személyek ellen rendelt el szankciókat hétfőn az Európai Unió, válaszul a távol-keleti ország által végrehajtott kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre.

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács arról számolt be, hogy döntésük nyomán tizenhat természetes és egy jogi személy, a phenjani védelmi minisztérium került fel az EU szankciós listájára. Az uniós korlátozások így már 120 magán- és 64 jogi személyt érintenek, ráadásul a következő hetekben újabb szankciók elfogadása várható.


A büntetőintézkedések keretében zárolták az érintettek vagyonát az EU-ban, a természetes személyek ellen pedig beutazási korlátozást is elrendeltek.

A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint a lépés megfelel a határozatnak, amelyet decemberben fogadott el az ENSZ Biztonsági Tanácsa.


Az Európai Unió 2006 végén rendelt el szankciókat a kelet-ázsiai ország ellen, amelyek a különböző tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését célzó programokat hivatottak akadályozni.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt egy-egy ballisztikus rakétát Japán felett, amelyek a Csendes-óceánba csapódtak, majd ugyancsak szeptemberben egy kísérleti atomrobbantást is végrehajtott.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek