EUR: 323,26 Ft
CHF: 282,42 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb Hódmezővásárhely

Évszázadokon vezet végig a Tornyai új kiadványa

Decemberben nyílt meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum új állandó tárlata, amely a város XIII–XIX. századi történelmébe enged bepillantást. A múzeumlátogatók történelmi barangolásait egy kiállításvezető is segíti. A kiadványt január 10-én mutatták be a szerzők, a kiállítás létrehozói a nagyközönségnek.

Az Évszázadok a Hód-tó partján – Houdtól Újvárosig című kiállításhoz kapcsolódóan megjelent kiállításvezető elsődleges célja, hogy kiegészítse a tárlatot. A tárgyi emlékek mellett a szöveges dokumentáció segít elmélyedni Hódmezővásárhely történelmében. A tervező-kutató munka évekkel ezelőtt kezdődött, amelyben történészek, régészek, néprajzosok, illetve a kiállítási anyag formába öntői is részt vettek.


Az alkotókkal – György Árpád Hunor tervező-kivitelezővel, Terendi Viktória néprajzért felelős szerző-kurátor, Csányi Viktor régészetért felelős szerző és Bernátsky Ferenc helytörténész – Kovács Imre Attila, az Emlékpont munkatársa beszélgetett a január 10-i bemutatón.

A kiállításhoz kapcsolódó kiadvány 108 oldalon, húsz fejezetben tárja az olvasók elé a település kialakulásának történetét az Árpád-kortól egészen a Kisutcai-tizedben 1808-ban pusztított tűzvészig, azaz a mai Újváros városrész kiparcellázásának idejéig.  A vezető Csomorkány mezővárosát is bemutatja, illetve a romtemplomot is, valamint Hód és Vásárhely települések kialakulását, összeolvadását is. A régészeti feltárások, a történeti források, valamint a néprajztudomány ismereteit összegző, képekkel gazdagon illusztrált könyv magyar és angol nyelven enged bepillantást Hódmezővásárhely gazdag és izgalmas históriájába.

Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője

A múlt hét szerdai bemutatón dr. Miklós Péter, az Emlékpont vezetője ajánlotta az olvasók figyelmébe a kötetet: „A szerzők nagy feladatra vállalkoztak, amikor ezt a rengeteg történetet, sok évszázadot pár négyzetméteren, illetve pár oldalon keresztül akarták bemutatni. Kívánom, hogy sokan vegyék kezükbe ezt a kiadványt és segítse a vásárhelyi identitás erősödését.”


Kapcsolódó Cikkek

  • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

  • Szinte egész Újpest sportolt!

    Szinte egész Újpest sportolt!

    ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.