EUR: 317,27 Ft
CHF: 279,91 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Szombathely

Ez az év a folytatás esztendeje lesz

A rendszerváltás óta egyedülálló nagyságú fejlesztési forrás érkezett Szombathelyre, az álláskeresők száma csökkent, az iparűzésiadó-bevétel pedig nőtt a városban – az elmúlt esztendő eredményeiről és az idei tervekről is beszélt Puskás Tivadar polgármester a Lokál Extrának.

– 2011 elején azt ígértem, hogy megállítjuk a város eladósodását és növekedő pályára állítjuk a gazdaságot. Ezt a munkát elvégeztük: Szombathely iparűzési adója hét év alatt több mint 90 százalékkal nőtt, továbbá minden család számára legalább ötödével csökkentek a rezsiköltségek – fogalmazott Puskás Tivadar polgármester. Hozzátette: 2013 az adósságkonszolidációval a szabadság éve, 2014 az építkezés, 2015 pedig az építés éve volt a vasi megyeszékhelyen. 2016-ban, a Szent Márton Emlékévben mintegy 300 programot szerveztek az 1700 évvel ezelőtt Savariában született szent tiszteletére. A Szent Márton Terv keretében megújult a Szent Márton- templom, a püspöki palota 1945-ben lebombázott északi szárnyának újjáépítésével pedig begyógyult a második világháború egyik utolsó sebe is. Átalakult a Mindszenty tér, a szeminárium épülete, és megépült a református templom tornya.


2017-ben megújult a Szent Márton- templom előtti tér Fotó: szombathely.hu

– A legfontosabb, hogy Szombathelyen 2017-ben is biztonság és békesség volt – mondta a polgármester. Hozzátette: a város iparűzésiadó-bevétele tovább nőtt, a nyilvántartott álláskeresők száma pedig csökkent. A gazdaság fejlesztése érdekében a nagy gazdasági társaságokkal folytatott párbeszédet kiterjesztették a kisebb vállalkozásokra, a kamarán keresztül pedig 100 mikrovállalkozás kap ingyen honlapot.

Számos sportberuházás valósult meg tavaly. A többi közt átadták az uszoda új versenymedencéjét Fotó: szombathely.hu

Puskás Tivadar polgármester az elmúlt év másik nagy eredményének a sportberuházásokat tartja. – Elkészült a város sportkoncepciója, átadták a Haladás Sportkomplexumot, új sportrészleggel bővült az uszoda, a Sugár úton szabadtéri B33-as kosárpálya és kivilágított futópálya, a Stromfeld lakótelepen szabadtéri fitneszpark épült. Letettük a fedett jégcsarnok alapkövét, és folyamatban van a Sportliget megújítása is – sorolta a városvezető. A polgármester a fontosabb fejlesztések között említette továbbá, hogy megújult a Savaria Múzeum és az egykori Deák kert, elkészült a Romkert sétány, a Szent Márton tér, átalakult a Berzsenyi tér, az Aranypatak medrének tisztításával pedig megkezdődött a dozmati víztározó építése.


Az egészségügy területén is számos fejlesztés valósult meg. Több mint hárommillió forintból újult meg a Fogaras utcai és a Szűrcsapó utcai rendelő, az önkormányzat 50 millió forinttal támogatta a Markusovszky Kórház eszközfejlesztését, és döntöttek arról is, hogy a bárányhimlő elleni védőoltást ingyen kaphatják meg az egy-két év közötti gyermekek Szombathelyen. 2018-ban megújul a Jáki úti rendelő, és megépül az új alapellátó központ.

A tervek szerint az idén átépül a Vásárcsarnok Fotó: szombathely.hu

A tervek szerint idén befejeződik a Smidt Múzeum bővítése, megújul a Romkert és környéke, átépül a vásárcsarnok. Az intermodális közösségi közlekedési csomópont építésére mintegy 9,5 milliárd forint áll rendelkezésre, a Késmárk utcai teniszpályák fejlesztésére több mint 260 millió forintot fordítanak majd, a Szent Márton Lovas Sport, Hagyományőrző és Rendezvényközpont fejlesztésére 3,4 milliárd forintot szánnak. 2018-ban is folytatódnak a térségi jelentőségű útépítések: az M86-os gyorsforgalmi utat déli irányba fejlesztik, valamint megépül az M87-es út és az északkeleti elkerülő is. – 2017 a továbbfejlődés éve volt, 2018 pedig a folytatás éve lesz – fűzte hozzá Puskás Tivadar polgármester.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.