2018. február 21., szerda
Eleonóra

Életmód

Farsangi fánktörténelem

A fánk eredetileg labda alakú volt, és csak az 1800-as évek közepén „találta fel” bele a lyukat egy Hanson Gregory nevű kapitány. A lyuk kitalálásához egy elég praktikus ok vezetett: belül sokszor maradt nyers a fánk. A legenda szerint 1847. június 22-én a kapitány hajója hatalmas viharba került, és a kormánykerék egyik küllője átszúrta a nyers fánktésztát, amelyet később így sütöttek ki tökéletesre.

Egyébként az ókori rómaiak és görögök is ettek valami hasonlót, mézzel, a középkorban az arab szakácsok pedig már élesztős tésztát sütöttek olajban, és azt cukor helyett édes szirupba áztatták. A fánk az 1400-as években érkezett meg Európába, ekkor lett népszerű Angliában, Németországban és Hollandiában is.


A lyukat egy hajóskapitánynak a köszönhetjük –  Profimedia, Caia Image

Amerikába, a fánkevők földjére a holland telepesek vitték magukkal. A farsangi ünnepkörhöz pedig az egyik legenda szerint Marie Antoinette kapcsolta. A királyné egy karneváli éjszakán megszökött egy udvari álarcosbálról, és elvegyült a bálozó tömegben. Eközben megéhezett, egy utcai árustól vásárolt egy fánkot, amely olyan finom volt, hogy a kíséretében tartózkodó lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosárnyit. Ezzel tértek vissza a palotába. Magyarországon a fánk a XIX. században terjedt el, és egyre több helyen lett szokássá, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakban kerül az asztalra.

 

Hagyományos

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1 kávéskanál só, 2,5 dkg élesztő, 3 dl tej, 4 ek. cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db tojássárgája, 7 dkg margarin, 5 dl napraforgóolaj, 2 ek. porcukor
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek. cukorral. A liszthez hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját. Alaposan kidagasztjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen 1,5 centi vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A korongok közepébe a hüvelykujjunkkal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át. Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat, addig is kel még a tészta. Közepes lángon, többször megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat. A felesleges olajat konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsöpögni, majd porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.

, Image: 238706291, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Foodies

Kefires

Hozzávalók: 2 bögre (2,5 dl) liszt, 4 ek. cukor, 1 cs. sütőpor, 1 doboz tejföl, 1 doboz kefir (150 g-os), 2 tojás, citrom reszelt héja, kortynyi rum

Elkészítés: Keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd a tojást a tejföllel, kefirrel, cukorral, ehhez adjuk a lisztes keveréket. Végül keverjük ki alaposan a tésztát, amit két kiskanál segítségével szaggassunk a forró olajba. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni, és ezt is porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínálhatjuk.

Tökös

Hozzávalók: 1 db sütőtök, 20 dkg búzaliszt, 15 dkg cukor, 1 citrom, 2 tojás, 6 dkg főzőcsoki, 1 evőkanál mazsola, 1 dl fehérbor, 1 csipet őrölt fahéj, só, porcukor, fenyőmag, reszelt citromhéj, 1 üveg olasz desszertbor
Elkészítés: A tököt négyfelé vágjuk, alufóliába csavarjuk, majd sütőben addig sütjük, pároljuk, amíg egészen puha nem lesz. A tök húsát kiszedjük, egy szűrőn átpasszírozzuk, és a liszttel, tojásokkal, cukorral, reszelt citromhéjjal, reszelt főzőcsokoládéval, a borba áztatott mazsolával, fenyőmaggal, fahéjjal és sóval összekeverjük. Az így készült tésztából kis golyókat formálunk, forró olajban aranybarnára és ropogósra sütjük. Meghintjük porcukorral, és már fogyaszthatjuk is.

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Torna a várandósság alatt

    Torna a várandósság alatt

    Komplikációmentes várandósság esetén legalább heti három alkalommal 30–45 percet ajánlott mozgással töltenie a kismamának. A sport számos jótékony hatással bír, többek között csökkenti a terhességi diabétesz, a magas vérnyomás és a koraszülés kockázatát, lerövidíti a szülés utáni lábadozási időt, és szülés utáni depresszió is kisebb eséllyel alakul ki.

  • Trendi irodák, jó hangulatú munkahelyek

    Trendi irodák, jó hangulatú munkahelyek

    Átadták az „Év irodája” verseny díjait, 18 kategóriában választottak győzteseket. Többek között egy volt gőzmalomnak és egy villamosremíznek helyet adó épületben kialakított korszerű iroda is elismerésben részesült – számolt be a nonprofit versenyt szervező iroda.

  • Ma jár le a felvételi határideje

    Ma jár le a felvételi határideje

    Idén a középiskolák 63 százaléka kér a jelentkezőktől írásbeli felvételi vizsgát, a többi intézmény az általános iskolai jegyek alapján rangsorolja a felvételizőket.

  • A nők uralják a wepshopokat

    A nők uralják a wepshopokat

    Egy hagyományos szupermarketben beleleshetünk egy másik vevő kosarába, a vásárlók online szokásait azonban homály fedheti.