2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb II.kerület III.kerület XI.kerület XII.kerület XXII.kerület

Fashion-tech ruhák kasmírból és merinói gyapjúból

Lévai Zsófia nyerte a 2017-es Gombold Újrát. A fiatal fashion-tech dizájner tavaly diplomázott a MOME divat- és textiltervező mesterszakán, Budatétényben él, de jelenleg az Erasmus-program keretében szakmai gyakorlaton van Berlinben, és különböző fashion-tech projekteken dolgozik.

Zsófit beválasztották a Highlights of Hungary listájára is, akit pedig személyesen is érdekel az interknitting kollekció és a magyar fashion-tech dizájner hölgy munkája, az február 27-én a Trafóban élőben is találkozhat vele.


– Nagyon büszke vagyok, hogy egy ilyen régóta futó, nemzetközi, nagy presztízsű pályázaton elismert és sikeres szakemberekből álló zsűri engem tartott érdemesnek 2017-ben a Legjobb Magyar Tervező díjára az interknitting kollekcióm alapján. Különös tekintettel arra, hogy idén a Gombold Újra egy nagyon progresszív területet választott témául: a kiírás arról szólt, hogy a különböző új intelligens technológiákat hogyan tudjuk a mindennapi életünkbe és az öltözékeinkbe integrálni – mesélte Lévai Zsófia a Lokál Extrának. A fiatal fashion-tech dizájner hölgytől azt is megtudtuk, honnan jött az ötlet, hogy ilyen ruhadarabokat, „érzékelő” pulcsikat tervezzen.

– Régóta a science fiction nagy rajongója vagyok, másrészt olyan családból jövök, ahol a technológiai innovációk iránti érdeklődés mindig központi kérdés volt. Nagymamám villamosmérnök, aki már akkor televíziót rakott össze otthon, amikor a nagyközönség számára a műsorszolgáltatást még csak kísérleti jelleggel vezették be. Anyukám programozó matematikus, jelenleg is vezető pozícióban dolgozik a szakmájában.


Lévai Zsófia nyertes kollekciója öt öltözékből áll, mindegyik ruha „interaktív” – valamilyen külső jelenségre képes reagálni –, a beépített elektronikának, érzékelőknek köszönhetően. Minden öltözék külön egység, amelyben az elektronika – vezérlőegység, szenzorok, LED-ek és a köztük kapcsolatot teremtő vezetőszál – a kötött matéria szerves részévé vált.

– Ehhez új, speciális kötési struktúrákat fejlesztettem ki, az öltözékek az elektronikával együtt moshatók, gőzölhetők. Olyan nemes, időtálló anyagokat használtam fel mindehhez, mint a merinói gyapjú vagy a kasmír, mivel fontos számomra, hogy tényleg hordható, kellemesen viselhető darabokat készítsek.

Az öltözékek között van olyan, amely az emberi érintést teszi láthatóvá, amely viselője mozgását vagy a környezet hangjelenségeit, és van két olyan, amelyek egymás közelségét. A vizuális megjelenítéshez Zsófi világító LED-eket használt, amelyek az interakciók bekövetkeztekor azokat fényeffektusokkal jelenítik meg, a színek, a fényerősség változtatásával, amit a beépített miniszámítógép vezérel.

A Gombold Újra fashion-tech dizájner győztese jelenleg a januári Berlini Fashion Weekre készül, majd  februártól részt vesz a Telekom Fashion Fusion programban, amely egy négy hónapos inkubációs lehetőség, aminek során a wearable technology legjobb szakembereivel konzultálva és a divatipar legkorszerűbb high-end infrastruktúrájával karöltve interaktív kollekciót készít. Az elkészült darabokat a nyári Berlin Fashion Weeken fogja bemutatni, a további nyolc projekttel együtt, amelyeket az Intel, az Adidas, a Parsons School of Fashion, a Wired magazin, a German Research Center for Artificial Intelligence, és a Deutsche Telekom kreatív vezetői választottak ki az inkubációs programba.

– Beválasztottak a Highlights of Hungary listájára is, amelynek célja, hogy a kreatív iparban örüljünk egymás sikereinek, ezért hozzáértő kurátorok minden évben kiválasztanak előremutató projekteket, amelyek közül a közönség szavazhat a nekik legjobban tetszőre. A voksolás január 25-ig tart, akinek tetszik, a http://www.highlightsofhungary.hu/portfolio/levai-zsofia/ oldalon szavazzon rám!

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.