EUR: 314,27 Ft
CHF: 276,47 Ft
2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Egyéb

Fazekas: Magyarország ragaszkodik az uniós agrártámogatások fenntartásához

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós agrártámogatások szintje ne csökkenjen és elveti azt a megoldást, hogy ennek mérséklését egyes tagországok saját állami támogatásaik emelésével ellensúlyozzák – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

A miniszter a Brexit miatt nem számít az agrártámogatási keret bővülésére, de hangsúlyozta, hogy Magyarország akár 20 százalékkal is hajlandó emelni a befizetéseit, hogy Nagy-Britannia kiválása miatt ne csökkenjen a támogatási keret.


Fazekas Sándor szerint a társfinanszírozási rendszer – amely a támogatások fenntartását nem az uniós, hanem az állami keret bővítésével érné el – a gazdagabb országok jómódú gazdáinak kedvez, ellentétes Magyarország érdekeivel.

Hozzátette, hogy májusig döntés születik az új uniós agrárpolitikáról, ezért a következő hónapok kulcsfontosságúak lesznek.

Kiemelte, hogy a túlzott adminisztrációs terhek vagy a csökkenő támogatások nem kedveznek a termelőknek, Magyarország célja ezért a tárgyalások során az uniós agrárpolitika egyszerűsítése és az, hogy a magyar gazdák támogatása ne csökkenjen, ne kerüljön veszélybe a jó minőségű, génmanipulációtól mentes termékek előállítása. Ezek ára ugyanis – mint fogalmazott – emelkedhet a támogatások mérséklésével és megnyílhat az út a gyenge minőségű termékek behozatala előtt, ami nemcsak a gazdák, hanem a fogyasztók érdekeivel is ellentétes.

A tárcavezető a Kossuth Rádió reggeli műsorában az agrárpolitika jövőjéről szólva hangsúlyozta, hogy a visegrádi államok a legfőbb kérdésekről hasonlóan vélekednek. Az egyetértés azért is fontos, mert a termelőket segítő támogatások a régióban több millió gazdát és közvetve 60 millió embert érintenek – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.