2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Ózd

Fejlődik a gép-, műszerállomány a kórházban

Decemberben és januárban 193 millió forintot nyert az Almási Balogh Pál Kórház különböző pályázatokon, a kórházi konszolidációból pedig mintegy 190 millió forint jutott Ózdra. Ezek az összegek nagymértékben segítik a gyógyító munka színvonalának megőrzését, illetve javulását.

A humánerőforrás fejlesztésére beadott pályázaton orvosok és szakdolgozók foglalkoztatásának a támogatására lehetett pénzt nyerni, amennyiben az érintettek alapszakmájuk mellett más munkakört is betöltenek vagy szakmai csoportot hoznak létre. Mindennek a betegek jobb ellátását kell szolgálnia – nyilatkozta dr. Bélteczki János, az intézmény főigazgatója. A krónikus osztály felújítása és részleges átalakítása már elodázhatatlan volt, arra ötmillió forint érkezett. A patológián tönkrement metszetfestő automatát ki kellett cserélni, erre öt és fél milliót kaptak. Halaszthatatlanná vált a központi klímaberendezés felújítása, 32 millió forint központi támogatás érkezett a munkálatokra. A támogatásoknak köszönhetően sikerült beszerezni egy kardiotokográfot egymillió forintból, azzal a méhtevékenység kontrollálását tudják elvégezni a nőgyógyászok.


A főigazgató hozzátette, hogy a közelmúltban nyertek 170 milliót a betegbiztonság javítására, ami ebben az esetben fertőtlenítőkészülékek és kézfertőtlenítő folyadék beszerzését jelenti. Ebből minden kórházi osztályra jutott, a megvásárolt folyadék pedig három évre lesz elegendő.

Folyamatosak a fejlesztések az ózdi kórházban

Adódtak gondok is a működés során, hiszen a 2016-ban vásárolt komputertomográf (CT) fődarabja a napi természetes használattól meghibásodott és cserére szorult. A probléma felbukkanásáig 1400 vizsgálatot végeztek el rajta, ami Bélteczki főorvos szerint nagyon jó arány, hiszen ezt az alkatrészt bizonyos időközönként cserélni kell. Ennek ellenére nem jött jól az emiatt keletkezett 15 millió forint kiadás, amit saját erőből oldottak meg. Van azonban esély a vis maior keret igénybevételére, amivel élnek is. Itt jegyezte meg, hogy várják a hivatali engedélyt a járóbetegek CT-vizsgálatára, ami után tovább javul a betegellátás a kórházban.


A tavaly beszerzett modern UH-készüléket olyan új vizsgálófejjel szeretné kiegészíteni dr. Fábián Imre szülész-nőgyógyász főorvos, amivel a magzat genetikai fejlődési rendellenessége mutatható ki. Ennek az ára elérheti a négymillió forintot, ezért – a CT megvásárlásához hasonlóan – gyűjtést indított el. A főigazgató kéri, hogy a támogatásokat az Almási Balogh Pál Alapítvány számlájára utalják az adakozó kedvű emberek, vállalkozások vagy önkormányzatok. Ennek száma: 10701290 – 22694706 – 51100005.

Fotó: Lokál
A mentők belátható időn belül visszaköltöznek az intézménybe

Ahogyan az ország összes kórházában, úgy itt is szinte minden szakterületen tudnának orvost alkalmazni. Különösen gasztroenterológusra volna most szükség, mert jelenleg mindössze két orvos végzi ezt a leterhelő feladatot. Az év végén adódott ideggyógyászhiányt a megye egyik legismertebb idegsebész főorvosa oldotta meg, aki három napon át, heti 18 órában fogad beteget a rendelőintézetben. Dolgozik a főigazgató a bőrgyógyászati rendelés óraszámának növelésén is, és bízik benne, hogy előbb-utóbb az is megoldódik. Elsődleges problémának tartja viszont, hogy nincsenek Ózdra csábítható fiatal orvosok a térségi palettán.

Végezetül elmondta: megtörtént a tervezett új mentőállomás területi bejárása, amire egy használaton kívüli kórházi terület áll rendelkezésre. Nem tartozik a feladatkörébe, de mindent megtesz majd az új létesítmény mielőbbi átadásáért.

Fotó: Lokál
Bélteczki főigazgató sorra csábítja Ózdra a kiváló szakorvosokat

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.