2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb X.kerület

Félmillió karácsonyfáról kell gondoskodni

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, becslések szerint mintegy félmillió darab tűlevelű kerül ki az utcákra. Tapasztalataik szerint Vízkeresztet, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, ami általában akár másfél hónapig is eltart.

Úgynevezett fenyőfajáratokat indított az FKF, hogy elszállítsák a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket − tájékoztatott a közterület-fenntartó. A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé vagy a gyűjtőhelyek egyikére teheti ki a fákat. A kiszolgált tűlevelűeket először felaprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, elégetésével több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot.


Nagyjából február közepére tűnnek el a fenyőfák – fotó: Lokál

X. kerületi gyűjtőpontok: 

Előd u.–Bebek u. sarok
Kőrösi Csoma sétány (játszótér)
Halom u. (idősek otthona)
Cserkesz u.–Román u. sarok
Cserkesz u.–Kőér u. sarok
Harmat u.–Gitár u. sarok
Mádi u.–Gitár u. sarok
Gépmadár u. (hirdetőoszlopnál)
Csilla u.–Gyöngyike u. sarok
Sibrik Miklós út–Harmat u. sarok
Sibrik Miklós út–Bányató u. sarok
Csombor u.–Száraz u. sarok
Harmat u.–Tavas u. sarok
Noszlopy u.–Petrőczy u. sarok (parkoló)
Sörgyár u.–Bodza u. sarok
Jászberényi út–Legényrózsa u. sarok
Jászberényi u.–Dombhát u. sarok

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.