2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Ózd

Felújították az I. világháborús emlékművet

Az első világégésben elesett magyar hősöknek 1925-ben állítottak emléket Ózdon. Lukács Emil alkotását akkor a kaszinó előtt parkban helyezték el, onnan került a 60-as évek végén a Gyári temetőbe, amit most felújítottak. A munkálatokhoz szükséges anyagi forrást a Honvédelmi Minisztérium biztosította Ózd Város Önkormányzata számára.

A négyzetes műkő oszlopon álló köpenyes honvéd kardot és zászlót tart a kezében, szimbolizálva a hazáért elesett hősöket. A talapzatra rákerült az elesett ózdi és Ózd térségi 78 katona neve, valamint az I. világháború kezdetének és befejezésének évszáma. Az emlékmű állaga az évtizedek során nagyon sokat romlott, ezért vált szükségessé a rekonstrukciója.


Az átadáson Riz Gábor elmondta: a magyar kormány a hazáért halt hőseink emlékének ápolását nemzeti ügynek tekinti. A Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett pályázatnak köszönhetően Ózdon is sor kerülhetett a I. világháború frontjain elesett itteni katonák tiszteletére állított emlékmű felújítására, ami ne csak mementóként szolgáljon, hanem egyúttal a kegyelet, az emlékezés és a hőseink előtti tisztelgés különleges helyévé váljon.

Fotó: Lokál
Képalá: A hősök tisztelete Ózdon

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.