EUR: 321,86 Ft
CHF: 281,07 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Belföld

Fennáll a gyanú, hogy az EP szakbizottsága politikai nyomást kíván gyakorolni Magyarországra

Nehéz eloszlatni azt a gyanút, hogy az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottsága által javasolt újabb vizsgálat abba a politikai nyomásgyakorlási logikába illeszkedik, amely szerint újabb és újabb jelentésekkel arra próbálják rábírni Magyarországot a migrációs politikával kapcsolatban képviselt álláspontjának megváltoztatására – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője Brüsszelben hétfőn, az Európai Parlament szakbizottságának ülését követően.

A képviselő elmondta, a tényfeltáró szakbizottság szeptember 18. és 20. közötti magyarországi látogatásról szóló jelentés arra tesz javaslatot, hogy az Európai Számvevőszék országspecifikus vizsgálat keretében foglalkozzon Magyarországgal.


Magyarországnak nincs takargatnivalója, minden vizsgálatra nyitott, ugyanakkor a gyanú elkerülése érdekében egységes szempontrendszer alapján mind a 28 uniós tagországot vizsgálni kellene – jelentette ki Deutsch Tamás.

Szerinte a jelentésből nem derül ki elég hangsúlyosan, hogy nagyon komoly előrelépek tapasztalhatók az uniós források felhasználása és azok átláthatósága terén, valamint az ellenőrzési rendszert illetően.


Ingerborg Grässle, az EP tényfeltáró szakbizottságának vezetője az ülésen hasznosnak nevezte a magyarországi látogatást. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Magyarországnak még vannak megoldandó feladatai.

A jelentéstevők kiemelték, a 2013-2017 közötti időszakban a pénzek elosztása megfelelő volt, az eredményorientáltság érvényesült, a pénzek közel száz százalékát az adott projektre használták fel. Noha a kohéziós és strukturális alapok 2013 és 2017 között 3 százalékkal növelték a beruházási arányokat, nem minden esetben a pályázat kiírójának elképzelései szerint valósultak meg – tették hozzá.

Megjegyezték, a magyar pénzügyi ellenőrző rendszerek jól működnek, noha az ügyek esetében proaktívabb hozzáállást várnának a magyar hatóságoktól, hogy ne az Európai Számvevőszék és az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) vegye észre az esetleges hibákat.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője a tanácskozáson elmondott felszólalásában azt mondta, a szakbizottság jelentése pontosan tükrözi a látogatáson szerzett tapasztalatokat. Kijelentette, az OLAF jelentések arra a problémára világítanak rá, hogy a konkrét közbeszerzések és projektek elnyerésekor történnek korrupciógyanús események, amelyeket később nagy arányban tár fel az uniós csaláselleni hivatal.

Szeptember 18. és 20. között kilenc európai parlamenti képviselőből, az Európai Számvevőszék és az Európai Bizottság munkatársaiból álló delegáció a strukturális alapok felhasználásának jogszerűségére koncentráló munkalátogatást tett Magyarországon.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Gránátot találtak Lánchídnál!

  Gránátot találtak Lánchídnál!

  Aknagránát került elő a fővárosban, a Lánchíd pesti hídfőjénél szerda délután; a tűzszerészek a robbanótestet elszállították – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

 • Országos közlekedésbiztonsági kampány: “Látni és látszani”

  Országos közlekedésbiztonsági kampány: “Látni és látszani”

  A látás és a láthatóság fontosságára figyelmeztető országos közlekedésbiztonsági kampány indult szerdán; a részt vevő gépjárművezetők térítésmentesen vizsgáltathatják át autójuk világító berendezéseit, gumiabroncsait és ellenőriztethetik a látásukat.

 • Orbán: Harcban állunk, de jól állunk

  Orbán: Harcban állunk, de jól állunk

  “Harcban állunk, de jól állunk” – fogalmazott a miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Néppárt csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak a migráció és a határvédelemmel kapcsolatos kérdésre.