EUR: 318,41 Ft
CHF: 284,11 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Székesfehérvár

Fogadalmi szentmise a Felsőváros búcsúján

Január 20-án Szent Sebestyén napján tartották a Felsőváros búcsúját. Ezzel arra emlékeznek, hogy a pestisjárvány idején a felsővárosiak böjtöltek, és Szent Sebestyén közbenjárásával körmeneteken kérték Isten segítségét. A halálos kórtól való megmenekülés emlékére a városlakók 1739-ben örök időkre szóló fogadalmat tettek Szent Sebestyén tiszteletére.

A hagyományoknak megfelelően a búcsú alkalmából idén is fogadalmi misét tartottak a városrész híres templomában, majd a felújított közösségi házban folytatódtak a programok, ahol fánkkal és forralt borral kínálták a vendégeket.


A hagyományok szerint Spányi Antal megyéspüspök celebrálta a Szent Sebestyén-templomban rendezett fogadalmi misét, amelyen igen nagy számban vettek részt a hívek. Székesfehérvár vezetőivel – polgármesterével, alpolgármestereivel és több önkormányzati képviselőjével – közösen újították meg Felsőváros 279 évvel ezelőtt tett fogadalmát, adtak hálát ismét a város megmeneküléséért.

A hagyományok szerint Spányi Antal megyés püspök celebrálta a Szent Sebestyén-templomban rendezett fogadalmi misét Fotó: Önkormányzat

A misét követően az események a több mint 100 éves Felsővárosi Közösségi Házban – néhai nevén Zsuptipróban – folytatódtak, amelynek belső tereit az elmúlt hónapokban újították meg, önkormányzati forrásból szigetelték a falakat, elbontották a régi faltakarásokat, kifestették a helyiségeket és újraparkettázzák a színpadot. „A házat a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyesületek Országos Testülete, azaz a KALOT tagja, a felsővárosi legényegylet építette” – emlékeztetett honlapján az önkormányzat.


Szent Sebestyén a legnépszerűbb szentek közé tartozott. Mint segítőszenthez fordultak hozzá pestis és más – embereket vagy állatokat pusztító – járvány idején. Január 20-án ünnepeltük a szent mártírt, aki Diocletianus római császár keresztényüldözései során ezen a napon halt vértanúhalált.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.