2018. augusztus 17., péntek
Jácint

Egyéb Székesfehérvár

Fogadalmi szentmise a Felsőváros búcsúján

Január 20-án Szent Sebestyén napján tartották a Felsőváros búcsúját. Ezzel arra emlékeznek, hogy a pestisjárvány idején a felsővárosiak böjtöltek, és Szent Sebestyén közbenjárásával körmeneteken kérték Isten segítségét. A halálos kórtól való megmenekülés emlékére a városlakók 1739-ben örök időkre szóló fogadalmat tettek Szent Sebestyén tiszteletére.

A hagyományoknak megfelelően a búcsú alkalmából idén is fogadalmi misét tartottak a városrész híres templomában, majd a felújított közösségi házban folytatódtak a programok, ahol fánkkal és forralt borral kínálták a vendégeket.


A hagyományok szerint Spányi Antal megyéspüspök celebrálta a Szent Sebestyén-templomban rendezett fogadalmi misét, amelyen igen nagy számban vettek részt a hívek. Székesfehérvár vezetőivel – polgármesterével, alpolgármestereivel és több önkormányzati képviselőjével – közösen újították meg Felsőváros 279 évvel ezelőtt tett fogadalmát, adtak hálát ismét a város megmeneküléséért.

A hagyományok szerint Spányi Antal megyés püspök celebrálta a Szent Sebestyén-templomban rendezett fogadalmi misét Fotó: Önkormányzat

A misét követően az események a több mint 100 éves Felsővárosi Közösségi Házban – néhai nevén Zsuptipróban – folytatódtak, amelynek belső tereit az elmúlt hónapokban újították meg, önkormányzati forrásból szigetelték a falakat, elbontották a régi faltakarásokat, kifestették a helyiségeket és újraparkettázzák a színpadot. „A házat a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyesületek Országos Testülete, azaz a KALOT tagja, a felsővárosi legényegylet építette” – emlékeztetett honlapján az önkormányzat.


Szent Sebestyén a legnépszerűbb szentek közé tartozott. Mint segítőszenthez fordultak hozzá pestis és más – embereket vagy állatokat pusztító – járvány idején. Január 20-án ünnepeltük a szent mártírt, aki Diocletianus római császár keresztényüldözései során ezen a napon halt vértanúhalált.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek