EUR: 317,54 Ft
CHF: 280,06 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Szombathely

Fókuszban a szombathelyi civilek

Az önkormányzat és a civil szervezetek közötti együttműködés a demokrácia fokmérője – mondta dr. Takátsné dr. Tenki Mária a Lokál Extrának, aki a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnökeként felügyelte Szombathely civil koncepciójának megalkotását. A közel 30 oldalas anyag az eddig elért eredményeket és a jövőbeni terveket is számba veszi.

Szombathely önkormányzata 300 civil szervezettel áll kapcsolatban, ezek legtöbbje a sport és a kultúra területén működik, mások a többi közt szociális, oktatási, egészségügyi, szabadidős tevékenységet folytatnak. A város különböző pályázati és egyedi támogatást, valamint ingyenes helyiséghasználatot biztosít számukra, közös pályázatokat valósít meg az együttműködésükkel. Díjazza a jó gyakorlattal szolgáló civil szervezetek munkáját, emellett a közvetlen kommunikáció és a jó együttműködés megvalósítása érdekében Civil Fórumot működtet.


dr. Takátsné dr. Tenki Mária fontosnak tartja az önkormányzat és a helyi civilek közötti jó kapcsolatot Fotó: szombathely.hu

– Nem minden városnak van civil koncepciója, de a gördülékenyebb munka és a jobb kapcsolat reményében én már 2013-ban, akkor még tanácsnokként, fontosnak tartottam, hogy alkossuk meg a város civil koncepcióját – mondta dr. Takátsné dr. Tenki Mária bizottsági elnök. Hozzátette: a négy évre szóló célkitűzések megvalósultak, a decemberben újonnan elfogadott anyag célja, hogy tovább erősítse az önkormányzat és a civil szféra között kialakult jó kapcsolatot. – Az első négyéves munka eredménye, hogy elkészült a városi civil regiszter és térképe, megalakult a civil fórum, kidolgoztuk a támogatási rendszert, megállapodást kötöttünk a Civil Információs Centrummal és az Önkéntes Centrummal, megalapítottuk „Az év civil szervezete” díjat – sorolta. Évek óta hagyomány az is, hogy a civilek részt vesznek a „Szombathely a segítés városa” elnevezésű programsorozaton, a Savaria Történelmi Karnevál rendezvényein és több, pályázat útján megvalósuló önkormányzati projektben. – Az a célunk, hogy az önkormányzat minél jobb kapcsolatot ápoljon a civil szférával, hiszen ez a demokrácia fokmérője. A civil szervezetek tevékenységükkel a lakosság életminőségét javítják, hozzájárulnak az itt élők és az önkormányzat közötti folyamatos párbeszédhez – fogalmazott dr. Takátsné dr. Tenki Mária.

A Savaria Történelmi Karneválon évek óta jelen vannak a civilek Fotó: KÁBÉ

Az új civil koncepció bemutatja a város civil szervezeteit, ismerteti a szombathelyi civil helyzetképet, valamint az önkormányzat és a civil szervezetek együttműködési formáit. A következő öt évre szóló terveket, irányelveket 15 pontban foglalja össze. Ezek között szerepel például a civil szervezetek nemzetközi kapcsolatainak ösztönzése, a Civil Fórum további folyamatos működtetése, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok segítését szolgáló szakmai programok szervezése, a pályázati lehetőségek növelése. Cél az is, hogy a városi nagyrendezvények megvalósításába minél szélesebb körben bevonják a civil szervezeteket, továbbá az önkormányzat újabb helyiségek használatba adásával segítse a munkájukat.


Az önkormányzat mintegy 300 civil szervezettel tartja a kapcsolatot Fotó: szombathely.hu

– A decemberi közgyűlésen elfogadott anyag egy több hónapon át tartó közös munka eredménye. Az előkészítésbe bevontuk a civil szféra képviselőit. A koncepció tervezetét a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága és a Civil Fórum is több ízben tárgyalta, a javaslatokat sorra beépítettük. Így egy olyan terv készült, amelyre bátran támaszkodhatunk a 2018–2022 közötti időszakban – mondta dr. Takátsné dr. Tenki Mária.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.