EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,53 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb

Görgei Artúr honvédtábornok-hadügyminiszterre emlékeznek a Magyar Nemzeti Múzeumban

Görgei Artúr 1848-49-es honvédtábornok és hadügyminiszter születésének 200. évfordulójáról emlékeznek meg Görgei 200 címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban vasárnap a magyar kultúra napja alkalmából.

Hermann Róbert történész Görgei Artúr, az élő vértanú című előadásában megismerhetik az érdeklődők Görgei Artúr családi hátterét, katonai képzettségét, illetve azt a folyamatot, ahogy az 1840-es években a magyar reformellenzék felé orientálódott – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum az MTI-vel.


Az előadáson szó lesz többek között a honvédtábornok 1848-49-es katonai pályafutásának kiemelkedő eseményeiről.

Lengyel Beatrix történész a Fénnyel írott életút – Görgei élete fényképeken című előadásán fotókon keresztül ismerteti Görgei Artúr majdnem 100 esztendőt elérő életútját, amely átívelte a 19. század jelentős részét. Görgei alakját számos fotográfia őrzi a múzeum gyűjteményében. Az előadáson a kevésbé közismert fotóválogatás mellett szóesik a mára elveszett, de másolatokból mégis ismert fotókülönlegességről: a Buda várát 1849-ben visszafoglaló győztes hadvezérről készült dagerrotípiáról is.

Interaktív tárlatvezetést tart Kozák Kígyóssy Szabolcs László történész. A program során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a magyar hadtörténet egyik legmeghatározóbb fegyverének történetébe: megismerhetik a szablyák fő részeit, rendeltetését és típusait. Megtekinthetik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jeles alakjaihoz köthető fegyverkincseket és ritkaságokat: Görgei Artúr lovastiszti kardját, Bem József díszszablyáját, Kossuth Lajos díszszablyáit és tábori kardját, Damjanich János céllövő pisztolykészletét, valamint a szabadságharc tábornokainak pecsétnyomóit és kitüntetéseit.

A program előzetes regisztrációhoz kötött – olvasható a tájékoztatóban.

G

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.