2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Gyerekeket is vallatnak a szcientológusok

Üzleti kapcsolataikról, híveikről, munkatársaikról, de a szcientológiával kapcsolatba nem kerülő harmadik személyekről is gyűjtött és tárolt adatokat a Szcientológia Egyház – számolt be róla Péterfalvi Attila, az információs hatóság vezetője. Az álegyház gyerekeket is vallatott.

Tovább dagad a Szcientológia Egyház körüli adatkezelési botrány. Mint ismert: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) több bejelentés is érkezett, amelyek arról számoltak be, hogy az álegyház, amely Magyarországon vallási egyesületként működik, mélyen személyes adatokat gyűjtött és tárolt híveiről, akik akkor is hiába kérték személyes aktáik kiadását, amikor szakítottak a szervezettel.


Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke
MTI Fotó: Marjai János

– A szekta tagjai elképesztő módszerekkel faggatják tagjaikat, akiket teljesen feltérképeznek, és adatokat gyűjtenek tőlük rokonaikról, ismerőseikről, vagyis civilek tízezreiről is. A szcientológusok úgynevezett auditálása, ami napi többórás, akár évekig is elhúzódó „lelki tanácsadás”, tulajdonképpen egy tudatmódosításon alapuló hipnoterápiás eljárás. Ezt a szekta úgynevezett lelkészei végzik, akiknek általában nincs semmilyen orvosi végzettségük. Az auditálások szigorú forgatókönyv alapján zajlanak, előre meghatározott kérdésekkel, még az is le van írva, hogy milyen hanghordozást használhatnak a vallatás közben – világított rá az álegyház módszereire a Ripost.

MTI Fotó: Soós Lajos

A lap idézi a NAIH jelentését a szcientológusokról, eszerint az auditálásnak nevezett vallatási eljárást az egészen kicsi gyerekeken – akár 3,5 és 6 éveseken is – elvégzik, sokszor szülői beleegyezés nélkül. Egy tizenöt éves fiú azért került az úgynevezett „etikai programba”, mert maszturbált. A jelentés szerint mire a fiú nagykorú lett, a vallatások hatására a szexet „zűrzavaros és aberrált” dologként írta le.


A NAIH már kiszabott kétszer 20 millió forintos bírságot a szcientológusokra, akik ezt be is fizették, ugyanakkor Péterfalvi Attila, a hatóság vezetője arról beszélt az Inforádió Aréna című műsorában, hogy a szcientológusoktól lefoglalt dossziék mennyisége akkora, hogy azok feldolgozása rendkívül nagy munkát ró a NAIH munkatársaira.

A szcietológusok adatbázisába nem behajtani tilos, onnan kihajtani lehetetlen
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Péterfalvi elmondta, hogy a budapesti, Váci úti szcientológus-központ adatkezelési gyakorlatának vizsgálatát befejezték, arról a hatóság meg is hozta határozatát, de a vallási egyesület nyíregyházi missziójának iratait még mindig vizsgálják.

Hozzátette: hatóságukat azért keresték meg az érintettek, mert nem látták biztosítottnak, hogy a róluk szóló személyes adatokat a Szcientológia Egyház valóban törli, hiszen erre vonatkozó kéréseiket nem méltatták válaszra, vagy azt felelték, hogy nem is tároltak róluk semmiféle adatot. Ehhez képes a NAIH munkatársai alig győzik a „nem tárolt adatok” feldolgozását.

A NAIH vizsgálata megállapította, hogy az adatokat, amelyek az auditálási folyamat során és az auditálást elvégző személy értékelésekor keletkeznek, hosszú évekig tárolják. A hívőkkel egy olyan nyilatkozatot is aláíratnak, hogy az egyház által róluk gyűjtött és nyilvántartott adatokat nem ismerhetik meg, holott ez ellentmond az adatvédelmi törvény előírásainak.

szientologia – gyerek /Foto: Flickr

Tavaly az adatvédelmi hatóság, a rendőrség és az adóhatóság is razziázott a szcientológusok budapesti és nyíregyházi székházánál.

Kapcsolódó Cikkek