2019. január 21., hétfő
Ágnes

Külföld

Gyújtogatók templomokat támadtak meg Chile déli részén Ferenc pápa érkezése előtt

Ismeretlen gyújtogatók több támadást hajtottak végre szerdára virradóra templomok és más épületek ellen Chile számos déli körzetében, köztük Araucaníában, amelynek fővárosába, Temucóba szerdán érkezik meg Ferenc pápa, hogy nagyszabású misét tartson – jelentették rendőrségi források. A támadásokban egy rendőr megsebesült.

A támadók három helikoptert, két templomot, egy iskolát és egy mezőgazdasági birtokot próbáltak meg felgyújtani. A támadás következtében két helikopter teljesen leégett. A gyújtogatásokat a dél-chilei Araucaníában és a vele szomszédos Biobío és Los Ríos nevű körzetekben követték el. Araucaníában egy rendőr megsebesült az után, hogy megpróbálta visszaverni a csuklyát viselő elkövetők támadását az említett birtoknál.


Az egyházzal szembeni chilei ellenérzések a közelmúltban már megmutatkoztak templomok felgyújtásában, megrongálásában is. Az elmúlt héten legalább nyolc templomot ért támadás. Ezek mögött azonban a hatóságok gyanúja szerint a mapuche indián törzs tagjai állnak, akik az ország déli részén végrehajtott földkisajátítások miatt tiltakoznak.

A pápa január 15. és 18. között tartózkodik Chilében, ahol a főváros és Temuco mellett meglátogatja az ország északi részén fekvő Iquique várost is. A katolikus egyházfő ez után, január 18. és 21. között Peruba látogat Greg Burke szentszéki szóvivő közlése szerint.

Kapcsolódó Cikkek