EUR: 318,19 Ft
CHF: 280,51 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Külföld

Hajléktalan lett a hős katona, míg a terrorista luxuslakásban él

Hajléktalan lett a londoni iráni nagykövetség ellen indított 1980-as terrortámadás ellen küldött SAS-egység egykori őrmestere, Bob Curry. A 17 évig a brit különleges alakulatoknál szolgáló katona hiába fordult segítséget a herefordshire-i önkormányzattól, kérését elutasították.

A Good Morning Britain című tévéműsorban megszólaltatott 64 éves, egykor nemzeti hősként tisztelt – már leszerelt – katona üzleti vállalkozása tönkrement, elveszítette otthonát és kénytelen lánya kanapéján meghúznia magát, illetve egykori ezrede segítségével egy olcsó panzióban húzza meg magát. Ehhez képest az 1980-as terrortámadás egyik végrehajtója és egyetlen túlélője, az eredetileg életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Fouzi Badavi Nezsád szinte gondtalanul él tíz évvel ezelőtti szabadlábra helyezése óta.


– Szégyen, hogy két szívroham után és cukorbetegként így élek – nyilatkozta a falklandi háborúban is szolgáló Mr. Curry. -Az a terrorista, akinek emberélet szárad a lelkén, és még mindig rács mögött kellene lennie, szinte luxuskörülmények között él a dél-londoni Peckhamben. Az emberi jogi törvények miatt nem lehet visszaküldeni Iránban, mert ott – állítólag – veszély fenyegeti, így most az állam biztosít neki egy erkélyes lakosztályt. Míg én, ha nem lennének a bajtársaim, egy padon húznám meg magam a parkban, de a panzióban, ahol élek, még arra is engedélyt kell kérnem, hogy kimenjek a WC-re.

Bezzeg Nezsad, akiről egyik barátja nemrégiben azt nyilatkozta  Sun című lapnak, hogy az iráni férfi a playboyok életét éli, hiszen állítólagos krónikus hátfájásának köszönhetően tisztes segélyt kap, amelyből nyugodtan élvezheti a londoni éjszakai életet, és akár nőket is felszedhet, ha éppen arra támad kedve. Bob Curry, akinek 1989-ben alapított kft.-je tavaly ment végleg csődbe, állandó harcban áll a herefordshire-i önkormányzattal, de egyelőre vesztésre áll.


– Hiába adtam el az összes kitüntetésemet, a húszezer font, amit kaptam értük, az kellett az üzletre, de a rések egyre nagyobbak lettek, és végül tönkrementem – panaszkodott Bob Curry. – De nem egyedül én vagyok ilyen helyzetben, legalább 1300 veterán él az utcán, reménytelenül. Nem ezt érdemeltük, miután az életünket nem egyszer kockára tettük a hazánkért.

Kapcsolódó Cikkek