EUR: 321,52 Ft
CHF: 282,01 Ft
2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Egyéb Szolnok

Hármas jelenséget figyelhetünk meg az égen

Január 31-én egymás után rövid időn belül következik majd be a „szuperhold”, a „kék-hold” és a „vérhold”. Nagyon ritka, hogy ezek az események egy napon forduljanak elő, utoljára 150 éve volt ilyen. Az esemény jelentőségéről Szabó Szabolcs Zsoltot, a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló csillagászát kérdeztük

– A „szuperhold” nem létező, mi több, felesleges csillagászati szakkifejezés lenne, ha létezne, ezért nem is létezik, nem használjuk a szak- és amatőrcsillagászatban. A média által felkapott elnevezés a telehold olyan állapotára vonatkozik, ami akkor következik be, amikor a Földhöz képest a Hold pályájának azon szakaszán halad át, mely legközelebb esik a Földhöz. Kicsit kisarkítva, ez egy pont. Ha épp a Hold középpontja egybeesik a pálya azon pontjával, ami a Földhöz a legközelebb esik, akkor beszélhetünk matematikai szempontból a „szuperholdról”.


A „kék-holdról” a csillagász így nyilatkozott: – A „kék-hold” egy naptári hónapon belül bekövetkező második teleholdat jelent. Ennek akár több értelme is lenne, hiszen a Hold keringési ideje (fázisokhoz mérten) kicsivel több mint 29,5 nap, ami jelenleg használatos 12 hónapos naptárunk számos naptári havának időtartamán belül foglaltatik. Ergo: „kék-hold” ez alapján minden 29,5 napnál hosszabb hónapban bekövetkezhet.

Vérhold – akkor láthatjuk, ha a Nap a horizont alatt van és az égboltunk már elkezdett sötétedni, helyesebben „kékülni”. Egyre kevesebb fény éri a felettünk lévő területet, és ekkor kel fel a vörös színekben pompázó Hold

A legnagyobb köze a tudományhoz a „vérhold” kifejezésnek van, ami azt jelenti, hogy a Hold vöröses színű árnyalatban kel fel.


– A Hold kelésekor és nyugvásakor is alacsonyan helyezkedik el a horizonton. A horizonttal bezárt szöge 0°, azaz épp kel vagy nyuszik. Ekkor fénye nagyon hosszú utat tesz meg a légkörben, melyről tudjuk, hogy a kékes árnyalatú színeket jobban szórja, mint a vöröses színeket. Emiatt látszik vöröses árnyalatúnak. Persze, ha a légkör poros, piszkos és párás, akkor jelentős vörösödés alakulhat ki. Gondoljuk végig, csak a tudományos értékek miatt is, mikor láthatunk vörös holdkeltét? A vizsgálat a teleholdra vonatkozik most is. Akkor láthatunk, ha a Nap a horizont alatt van és az égboltunk már elkezdett sötétedni, helyesebben „kékülni”. Egyre kevesebb fény éri a felettünk lévő területet, és ekkor kel fel a vörös színekben pompázó Hold. Valójában viszont ez egy optikai csalódás, mert a vöröses árnyalatú szín csak a horizont közelében látható a Holdon – magyarázza a szakember. – A január 31-én esedékes holdfogyatkozás hazánkból nem látszódik. Amennyiben a Csendes-óceánról és Ausztráliából, illetve Ázsia keleti részeiről figyelnénk az éppen fogyatkozó Holdat, amint kel, akkor mondhatnánk azt is viccesen, hogy „szuper-vér-kék-holdfogyatkozást” láthatnánk, ami, végiggondolva a fentebbi fogalmakat, erőteljes és humoros, mivel hogyan lehetne egyszerre egy holdfogyatkozás vörös is és kék is…?

Az eseménynek csillagászati jelentősége nincs, de remélhetőleg sokaknak felkelti a figyelmét a tudományok iránt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.