2018. augusztus 15., szerda
Mária

Belföld

Harminc bungee jumping ugrás után vizsgálták meg két ugró agyát

Agykutatók arra kértek két extrém sportolót, hogy vessék magukat a mélybe harmincszor a 192 méter magas innsbrucki Európa hídról, és így elsőként sikerült laboratóriumon kívül, szélsőséges körülmények között megmérniük az agy úgynevezett készenléti potenciálját – olvasható a Tübingeni Egyetemi Klinika közleményében.

Az egyetem Surjo Soekadar vezette kutatócsoportjának tanulmányát tavasszal közli egy szakfolyóirat.


Mielőtt az ember egy tudatos mozdulatba fogna, az agy elektromos aktivitása megnövekszik, amiről úgy vélik, hogy a mozdulatra készülést jelzi (RP, readiness potential).

Az idegsejtek elektromos aktivitásának mérésére szolgáló elektroenkefalográfián (EEG) ilyenkor kiugrás látható “még mielőtt az ember tudná, hogy mozdulatot fog végrehajtani”.

A kutatók mindkét ugró fejére vezeték nélküli mérőkészülékeket erősítettek, hogy az ugrások előtt és közben rögzítsék az agy elektromos tevékenységét.

A közlemény szerint eddig csak laboratóriumban tudták megmérni a készenléti potenciált, ami mindössze néhány milliomod voltos skálán mozgott.

A kutatás eredményeinek mindenekelőtt az agy és a számítógép összekapcsolásának továbbfejlesztésében lesz szerepe – mondta Soekadar.

Ilyen megoldások segíthetnek az agyvérzés vagy gerincvelő-károsodás okozta bénulásban szenvedőknek, hogy agyhullámaik útján irányíthassák a számítógépet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fideszes nyugdíjasok halálát kívánja Homonnay

  Fideszes nyugdíjasok halálát kívánja Homonnay

  Az ellenzéki tüntetések egyik főszervezője, Homonnay Gergely közösségi oldalán osztotta meg botrányos gondolatait szomszédasszonyáról, amiben a nő halálát kívánja, pusztán politikai beállítottsága miatt.

 • Kövér László részvéttáviratot küldött olasz kollégáinak

  Kövér László részvéttáviratot küldött olasz kollégáinak

  Kövér László, az Országgyűlés elnöke kondoleáló táviratot küldött az olasz szenátus elnökének, Maria Elisabetta Alberti Casellatinak, valamint a képviselőház elnökének, Roberto Ficónak a keddi genovai viadukttragédia miatt – közölte az Országgyűlés sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.

 • Emelkedik a gázolaj ára

  Emelkedik a gázolaj ára

  A Mol Nyrt. emeli bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a 95-ös benzin ára nem változik.