EUR: 316,44 Ft
CHF: 281,79 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Belföld

Harminc bungee jumping ugrás után vizsgálták meg két ugró agyát

Agykutatók arra kértek két extrém sportolót, hogy vessék magukat a mélybe harmincszor a 192 méter magas innsbrucki Európa hídról, és így elsőként sikerült laboratóriumon kívül, szélsőséges körülmények között megmérniük az agy úgynevezett készenléti potenciálját – olvasható a Tübingeni Egyetemi Klinika közleményében.

Az egyetem Surjo Soekadar vezette kutatócsoportjának tanulmányát tavasszal közli egy szakfolyóirat.


Mielőtt az ember egy tudatos mozdulatba fogna, az agy elektromos aktivitása megnövekszik, amiről úgy vélik, hogy a mozdulatra készülést jelzi (RP, readiness potential).

Az idegsejtek elektromos aktivitásának mérésére szolgáló elektroenkefalográfián (EEG) ilyenkor kiugrás látható “még mielőtt az ember tudná, hogy mozdulatot fog végrehajtani”.

A kutatók mindkét ugró fejére vezeték nélküli mérőkészülékeket erősítettek, hogy az ugrások előtt és közben rögzítsék az agy elektromos tevékenységét.

A közlemény szerint eddig csak laboratóriumban tudták megmérni a készenléti potenciált, ami mindössze néhány milliomod voltos skálán mozgott.

A kutatás eredményeinek mindenekelőtt az agy és a számítógép összekapcsolásának továbbfejlesztésében lesz szerepe – mondta Soekadar.

Ilyen megoldások segíthetnek az agyvérzés vagy gerincvelő-károsodás okozta bénulásban szenvedőknek, hogy agyhullámaik útján irányíthassák a számítógépet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Terroristát fogtak Budapesten

    Terroristát fogtak Budapesten

    A Fővárosi Nyomozó Ügyészség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) közös akciójának eredményeként Magyarországon fogták el az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjét.

  • Budapestre érkezik a Vastrón

    Budapestre érkezik a Vastrón

    Az HBO világméretű #ForTheThrone kampánya folytatódik és ezúttal a Trónok harca ismertségét egy jó ügy érdekében használja fel.