2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb

Háromfogásos menü 350 forintból

Vajon mi lesz Magyarország étele 2018-ban? És ki tudja a legjobb háromfogásos menüt elkészíteni a közétkeztetési szakácsversenyben mindössze 350 forintból? A két izgalmas megmérettetésre március 16-ig várják a nevezők jelentkezését.

Hazai ízek, reális jövő. Ez a mottója annak a szakácsversenynek, amelyet az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete hirdetett meg, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karával egyetemben. A győztes használhatja majd a „Magyarország étele 2018” címet a kreációjánál, amelyet június 10-től már árusíthat is.


Neves szakemberekből áll a zsűri, középen civilben Varga Károly Fotó: Mészáros Diána

A szakmai zsűri – a többszörös olimpiai, Európa- és világbajnok Varga Károly elnökletével – elsősorban a klasszikus ízvilágot modern formába öntő, innovatív ételeket vár, amelyek kötelezően felhasználandó alapanyaga a biohajdina és a makói vöröshagyma. Előbbi egy fűszeres aromájú növény, leggyakrabban kását készítenek belőle, de köretnek is kiváló.

A kétfordulós verseny első részében a szakértő zsűri a beérkezett pályaművek dokumentációját értékeli, vagyis a benevezett ételsort 10 felnőttadagról, a kalkulációval együtt. A második fordulóban, május 26-án a döntőbe jutott legjobb 12 csapatnak úgy kell az alapanyagokból főételt készítenie, hogy annak fejadagja ne haladja meg az 1500 forintot.


Az étkek elkészítésére és tálalására a maximum kétfős, egy szakácsból és egy segédből álló – utóbbi 21, felnőttképzés esetén maximum 25 éves lehet – csapatoknak összesen négy óra áll rendelkezésükre. A csapatok maximum két ételt nevezhetnek a versenyre.

Legalább ilyen izgalmasnak ígérkezik az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny 2018 is, amelyet immár hetedik alkalommal rendez meg az Étrend Egyesület és az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége. A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú háromfogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Érdekesség, hogy kötelező a köles és a csirkecomb használata.

A 11 éves Fekete Panni vezetésével egy gyerekzsűri is lesz. A kislányról tudni kell, hogy édesapja séf, ő maga pedig már háromévesen hagymát aprított a konyhában.

Fekete Panni nagyon várja már a zsűrizést Fotó: Mészáros Diána

A versenyre bármely közétkeztetést végző főzőkonyha kétfős csapata nevezhet. Ez a megmérettetés is kétfordulós. A döntőre június 16-án kerül sor.

– A kormányzat célkitűzése, hogy kevesebb mesterséges és több természetes anyag legyen az ételeinkben – mondta a rendezvény sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a verseny fővédnöke.

Rétvári Bence a fővédnöke az Országos Közétkeztetési Szakácsversenynek Fotó: Mészáros Diána

– Nagyon sok intézkedést tett a kormány az elmúlt években a lakosság egészségének javítása érdekében. A dohányzás elleni küzdelemben az elsők között vagyunk, ahogyan a gyermekek átoltottságában is, de beszélhetnék a csipszadó sikeréről is, amiről a The Economist is írt – mondta az államtitkár, aki kiemelte, hogy az iskolai étkeztetésben és a menzákon egyaránt kedvező változások történtek az elmúlt időszakban.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke reményét fejezte ki, hogy egy nagy presztízsű versenyt hívnak életre, a győztes ételt pedig minél több étterem építi be a kínálatába, ami a turizmusnak és a vendéglátásnak is jót tesz.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megtanultunk újraéleszteni

    Megtanultunk újraéleszteni

    Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

  • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

    A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

    A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

  • Példátlan magyar siker!

    Példátlan magyar siker!

    Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

  • Kiállítások Izraelről

    Kiállítások Izraelről

    Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.