EUR: 310,86 Ft
CHF: 259,50 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb

Háromfogásos menü 350 forintból

Vajon mi lesz Magyarország étele 2018-ban? És ki tudja a legjobb háromfogásos menüt elkészíteni a közétkeztetési szakácsversenyben mindössze 350 forintból? A két izgalmas megmérettetésre március 16-ig várják a nevezők jelentkezését.

Hazai ízek, reális jövő. Ez a mottója annak a szakácsversenynek, amelyet az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete hirdetett meg, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karával egyetemben. A győztes használhatja majd a „Magyarország étele 2018” címet a kreációjánál, amelyet június 10-től már árusíthat is.


Neves szakemberekből áll a zsűri, középen civilben Varga Károly Fotó: Mészáros Diána

A szakmai zsűri – a többszörös olimpiai, Európa- és világbajnok Varga Károly elnökletével – elsősorban a klasszikus ízvilágot modern formába öntő, innovatív ételeket vár, amelyek kötelezően felhasználandó alapanyaga a biohajdina és a makói vöröshagyma. Előbbi egy fűszeres aromájú növény, leggyakrabban kását készítenek belőle, de köretnek is kiváló.

A kétfordulós verseny első részében a szakértő zsűri a beérkezett pályaművek dokumentációját értékeli, vagyis a benevezett ételsort 10 felnőttadagról, a kalkulációval együtt. A második fordulóban, május 26-án a döntőbe jutott legjobb 12 csapatnak úgy kell az alapanyagokból főételt készítenie, hogy annak fejadagja ne haladja meg az 1500 forintot.


Az étkek elkészítésére és tálalására a maximum kétfős, egy szakácsból és egy segédből álló – utóbbi 21, felnőttképzés esetén maximum 25 éves lehet – csapatoknak összesen négy óra áll rendelkezésükre. A csapatok maximum két ételt nevezhetnek a versenyre.

Legalább ilyen izgalmasnak ígérkezik az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny 2018 is, amelyet immár hetedik alkalommal rendez meg az Étrend Egyesület és az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége. A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú háromfogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Érdekesség, hogy kötelező a köles és a csirkecomb használata.

A 11 éves Fekete Panni vezetésével egy gyerekzsűri is lesz. A kislányról tudni kell, hogy édesapja séf, ő maga pedig már háromévesen hagymát aprított a konyhában.

Fekete Panni nagyon várja már a zsűrizést Fotó: Mészáros Diána

A versenyre bármely közétkeztetést végző főzőkonyha kétfős csapata nevezhet. Ez a megmérettetés is kétfordulós. A döntőre június 16-án kerül sor.

– A kormányzat célkitűzése, hogy kevesebb mesterséges és több természetes anyag legyen az ételeinkben – mondta a rendezvény sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a verseny fővédnöke.

Rétvári Bence a fővédnöke az Országos Közétkeztetési Szakácsversenynek Fotó: Mészáros Diána

– Nagyon sok intézkedést tett a kormány az elmúlt években a lakosság egészségének javítása érdekében. A dohányzás elleni küzdelemben az elsők között vagyunk, ahogyan a gyermekek átoltottságában is, de beszélhetnék a csipszadó sikeréről is, amiről a The Economist is írt – mondta az államtitkár, aki kiemelte, hogy az iskolai étkeztetésben és a menzákon egyaránt kedvező változások történtek az elmúlt időszakban.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke reményét fejezte ki, hogy egy nagy presztízsű versenyt hívnak életre, a győztes ételt pedig minél több étterem építi be a kínálatába, ami a turizmusnak és a vendéglátásnak is jót tesz.

Kapcsolódó Cikkek