EUR: 317,54 Ft
CHF: 280,06 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Zalaegerszeg

Házmesternek lenni 24 órás bizalmi feladat

Kolcsár András annak idején azért választotta ezt a munkát, mert szolgálati lakáshoz szeretett volna jutni. Pontosan 25 év telt el azóta, és talán maga sem gondolta volna egykoron, hogy a házmesterség hivatássá válik számára. Közvetlen, nyitott természetének, egyéniségének, segítőkészségének köszönhetően hamar belopta magát a lakók szívébe, jelenleg kétszáz lakás környezetét felügyeli a Hegyalja utcában. András jön, megy, folyton mosolyog, és mindenkihez van egy-két jó szava.

– Miből áll egy házmester élete, a mindennapjai?


– Minden az időjárástól és az évszaktól függ. Ha nem esik a hó, ráérek hatkor felkelni, egy jó kávé mellett megnézem az e-maileket, üzeneteket, hiszen nagyon sokan írnak a lakók közül, illetve a közös képviselő és természetesen a vállalkozók is nekem küldik az árajánlatokat az egyes felújításokra, munkákra. Hét óra után mindennap megnézem a kazánokat, ellenőrzöm a fűtést, beírok a kazánnaplóba, hiszen rajtam múlik, hogy minden családnak meleg víz és kellemes hőmérséklet legyen az otthonában. Nyolc óra után körbejárom a háztömböket, és felmérem, mi az aznapi teendő. Természetesen van napi tervezett munka, például ha előre megbeszélünk egy felújítást vagy javítást, ilyenkor fogadom az iparosokat, biztosítom számukra, amire szükségük van. Ha nincs ilyen, akkor az adott ütemezett takarítási munkák következnek, persze ha nem jön közbe semmi, de általában mindig adódik valami váratlan esemény.

Pintétől a padlásig vagy ahogy a mondás tartja ha gazda nem megy a tetőre…
Fotó: Inhof András

Elromolhat egy kaputelefon, nem záródik egy ajtó, ha tudom, megcsinálom, ha nem, akkor hívok hozzá szakembert. A papírmunkák is a mindennapi teendők közé tartoznak, ugyanúgy, mint hetente kétszer a rendszeres egyeztetés a LÉSZ Kft. közös képviselőjével. Gyorsan elmegy a délelőtt, legtöbbször délután két órára végzek ezekkel a teendőkkel. Nyáron ilyenkor állok neki a fűnyírásnak, sövényvágásnak, ősszel a falevelek eltakarításának. Amennyiben havazik, teljesen másképp épül fel a napom, olyankor már hajnali négykor talpon vagyok, igyekszem eltakarítani a havat, lesózni a járdákat, már csak azért is, mert ha később érek le, nagyon összetapossák az emberek. Idén télen egyelőre nincs hó, de ha esne, akkor egész nap havat takarítanék, mert a járdák, a lépcsők biztonsága minden tevékenységet felülír.


– Minden lakót ismer?

– Igen. Vannak távolságtartóbb emberek, de általában ha már megismertük egymást – főleg az újonnan érkezőkkel, akiknek sokszor segítem a közösségbe való beilleszkedését –, mindenki közvetlenebb lesz. Minden családot ismerek, van, akit jobban, van, akit csak érintőlegesen, a nevekkel néha bajban vagyok, nehezen maradnak meg a fejemben, de azt pontosan tudom, ki melyik lépcsőházban, hányadik emeleten és ajtóban lakik.

Nyomás ellenőrzés, feltöltés, szerelési munkálatok, takarítás tehát minden ház körüli teendő az ő feladata
Fotó: Inhof András

Én mindenkivel szívesen elbeszélgetek, ismerem a betegségeiket, a gondjukat, bajukat, ami természetesen köztünk marad, hiszen a házmesterség nemcsak 24 órás feladat, de bizalmi állás is. Ha bármikor bármi történik – elsősorban műszaki problémákra gondolok –, akkor azt azonnal meg kell oldani, tehát készenlétben kell lenni. Fűtés, víz, villany szempontjából minden háztömbnek üzemelnie kell.

Folyamatos ellenőrzés mellett tartja a fűtésrendszereket minden lépcsőházban
Fotó: Inhof András

Természetesen helyettesíthetetlen ember nincs, néha a házmesternek is jár a szabadság, ilyenkor vannak vállalkozó emberek, akik ellátják helyettem a feladatokat. Ezt megelőzően máshol, más szakmában is dolgoztam, de már megszoktam és megszerettem ezt a hivatást, a nehézségek ellenére is. Ha lehetne, akkor sem választanék mást. Mert házmesternek lenni jó.

Rengeteg feladat adódik a házak körül a gépészettől a zárszerelésen át a fáról mentésig
Fotó: Inhof András

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.