EUR: 320,38 Ft
CHF: 283,20 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Hazug cikket díjazott Soros alapítványa

Oknyomozó újságíróknak járó díjat kapott a 444.hu egyik szerzője, csakhogy a szóban forgó írás miatt a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is helyreigazításra kötelezte a portált. A bírói indoklás szerint a díjazott alkotás valótlan tényeket tartalmaz. Az már csak hab a tortán, hogy az elismerést a Soros György által támogatott Transparency International ítélte oda a szintén a milliárdoshoz köthető 444.hu munkatársának.

Helyreigazítások közlésére kötelezte a Soros György által is támogatott 444.hu-t a Fővárosi Ítélőtábla pénteken. Az ítélet jogerős. Mindez egy nappal azután történt, hogy kiderült: a cikk szerzőjét, Ács Dánielt a szóban forgó írást magában foglaló oknyomozó cikksorozatáért Gőbölyös Soma-díjjal (és az ezzel járó egymillió forinttal) tüntette ki a Soros György által támogatott Transparency International.


A 444.hu a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül kénytelen lesz Ács Dániel díjnyertes alkotását helyreigazítással kiegészíteni, mivel kiderült, hogy az újságíró a cikk megírása során súlyos szakmai hibákat vétett. A bírói indoklás szerint Ács Dánielnek egy bonyolult költségtáblázatból kellett kiolvasnia, mekkora nyereséget könyvelhetett el Ferencváros 2014-ben. Ez nem is nagyon sikerült neki, ugyanis nem az önkormányzat teljes bevételét, hanem csupán a kerülethez a fővárosi tulajdonú parkolóhelyek után befolyó bevételt hasonlította össze a korábbi évek teljes bevételi összegeivel, magyarán csúsztatott.

Nos, úgy tűnik, hogy a Transparency ordas nagy kamura is vevő, miközben a Soma-díjról saját oldalukon azt írják: „Elkötelezettek vagyunk a nyomozó újságírás és a médiaszabadság mellett. A tényfeltárás fontos eleme annak a korrupcióellenes küzdelemnek, amelyet a Transparency folytat immár több mint száz országban. Az idei pályázatra 20 jelölés érkezett, kiemelkedő, színvonalas írások sora.”


Nos, a Fővárosi Ítélőtáblának nem tetszett ennyire a díjazott írás. De ez nem is meglepő. Mint megtudtuk, Ács Dániel cikksorozatának két másik eleme ellen is adott be helyreigazítási kérelmet a kerületi önkormányzatot képviselő Kovátsits Ügyvédi Iroda. Egy héttel korábban egyébként a Fővárosi Ítélőtábla egy másik cikkel kapcsolatban is helyreigazításra kötelezte a 444.hu-t. Abban Ács Dániel azt állította: az önkormányzat kéményfelújítást rendelt meg egy olyan háznál, amit nagyon elhanyagoltak. Ezzel szemben a jogerős ítélet szerint az önkormányzat folyamatos állagmegóvást hajtott végre az épületen. Az erről szóló ítéletet is hamarosan kézhez kapja a 444.hu, sőt Ács Dániel hamarosan vádlottja lesz a mostani ügyben rágalmazás miatt indított büntetőeljárásnak is.

Megkérdeztük a Transparency Internationalt, mit gondolnak most a díj odaítéléséről, de egyelőre nem kaptunk választ.

Hamis állítások

A Fővárosi Ítélőtábla az alábbi helyreigazításra kötelezte a 444.hu-t:

„Valótlanul állítottuk, hogy Ferencváros a 2014-es évben a parkolási díjakat tekintve a 21,83 millió forintos nyereséggel kellett beérje, a valóság az, hogy az önkormányzat nyeresége 63 millió forint volt.

Valótlanul állítottuk, hogy a VI. kerület több mint tizenháromszor nagyobb nyereséget termelt a parkolási díjakból, mint a IX. kerület.

Valótlanul állítottuk, hogy a 2016-os zárszámadás számait átnézve azt látjuk, hogy a 2010-es 214 milliós bevételt hozó – parkolásból származó – tevékenység eredményét nullára vagy az alá vitte le a jelenlegi rendszer, ezzel szemben a parkolási bevétel 298 millió forint volt.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Megemlékeztek a fővárosi gettó felszabadításáról

  Megemlékeztek a fővárosi gettó felszabadításáról

  Mi, magyarok nem felejthetünk, nem emelkedhetünk a múltunk sötét bűnei, rémtettei fölé; emlékezetünkben kell tartanunk és tudatosítanunk kell a jövő nemzedékét is, hogy egymást tisztelete, segítése és megértése mennyire fontos nemzetünk egységének fenntartásához, virágzásához – jelentette ki a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a budapesti gettó felszabadulásának 74.

 • Az óvoda az oktatás egyik legfontosabb eleme

  Az óvoda az oktatás egyik legfontosabb eleme

  Az óvoda a magyar oktatási rendszer egyik legjobban kifejlődött, legfontosabb eleme – vélekedett az emberi erőforrások minisztere budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön, miután látogatást tett egy XVII.

 • Programcsomag indul fiataloknak a vidéki élet ösztönzésére

  Programcsomag indul fiataloknak a vidéki élet ösztönzésére

  Vidéki élet, fiatalok a vidéken elnevezéssel programcsomagot indít a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA), amely 16 millió forintból valósul meg, többek között az Agrárminisztérium (AM) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) támogatásával – jelentették be a program szervezői csütörtökön, sajtótájékoztatón, Budapesten.