EUR: 321,75 Ft
CHF: 280,69 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Belföld

Hivatalossá vált hogy a szcientológia áltudományos megtévesztés

A Ripost szúrta ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) honlapján azt a részletes igazságügyi klinikai szakpszichológiai tanulmányt, amely mélységében mutatja be a szcientológusok megtévesztő és sokszor veszélyes módszereit: pszichiáteri végzettséggel nem rendelkező emberek vallatnak öt év alatti gyermekeket, sokszor több órán keresztül, és olyan érzékeny adatokat gyűjtenek be eközben, amelyekre előzetesen nem, vagy csak hiányosan hívják fel a figyelmet. A tanulmány a szcientológia „módszereit”, az eljárások során felhasznált metodikát tudománytalannak és egészségügyi értelemben hatástalannak értékeli. A tanulmány megjegyzi, a képzetlen, pszichiátriai végzettséggel nem rendelkező auditorok által alkalmazott szuggesztív technikák alkalmasak az alanyok behódolásának elérésére és a szociális terük beszűkítésére egyaránt.

Szakértőket kértek fel arra, hogy a tanulmányból tárják fel a szcientológusok módszereit. Ezekből kiderült, hogy mindenféle orvosi és előképzettség nélkül magukat auditoroknak nevező szcientológusok vallatnak gyerekeket, és orvosi végzettség hiányában méregtelenítés címszó alatt az előírt vitaminmennyiség 100-200 szorosát ajánlják fogyasztani,nem törődve a fellépő mellékhatásokkal.


A pszichológiai tanulmány részleteiben kitér az auditálási folyamatra is, melynek során felmérik az alanyok állapotát egy elektrométernek elnevezett eszközzel. Ez a műszer a test fiziológiai változásait képes rögzíteni és a tanulmány szerint a szcientológiai auditorok úgynevezett szuggesztív – azaz módosult tudatállapotot elérő – kommunikációs technikával vallatják alanyaikat, miközben testük fiziológiai változásait mérik fel – írja a Hírado.hu. 

A szuggesztió alatt az alanyból kiszedett adatokat mind rögzítik, ez okból indított nyomozást  a rendőrség és a NAIH is.


A tudományosan megalapozatlan tesztjeiket gyerekeken is elvégzik, ezzel képzetlen és arra jogosulatlan személyek hamis diagnózisokat állítanak fel. Ez esetben már a szülők felelőssége is fölmerül, különösen azokban az esetekben, amikor 3,5 és 6 éves kisgyermekek auditálásáról, vagy éppen 15 és 17 éves kamaszok pornófogyasztási szokásairól esik szó, és mindezt jegyzőkönyvekben is vezetik – olvasható a hirado oldalán.

A szcientológiai eljárások során kihasználják a labilis, vagy bizonytalan érzelmi állapotban levő alanyokat, akik a szuggesztió során újra élik negatív érzéseiket veszélyeztetve és súlyosbítva ezzel helyzetüket, ellenben tökéletesítve őket az egyház  ‘behódolásra’.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Elemi erő

  A nap képe: Elemi erő

  A gravitációt meghazudtoló műsorral készül a Recirquel Újcirkusz Társulat. Az elképesztő mutatványokat Vági Bence rendezésében, a My Land című produkció keretében láthatják az érdeklődők október 16-án a Müpában.

 • Feljelentés a Jobbik gyanús pénzügyei miatt

  Feljelentés a Jobbik gyanús pénzügyei miatt

  Feljelentette pártját a Legfőbb Ügyészségen Szabó Balázs, a Jobbik volt szekszárdi alapszervezeti elnöke, mert szerinte csak az ő körzetükben mintegy 8-10 millió forintot fizettetett be a tagokkal a pártkasszába – gyanús körülmények között – a Jobbik elnöksége.

 • Elég a taxis hiénákból!

  Elég a taxis hiénákból!

  Már megint valami, ami rossz hírünket kelti a világban: a trükköző és elsősorban a külföldi vendégekre utazó taxis hiénák nemcsak az utasokat, hanem a szabályosan működő taxisokat is megkárosítják.

 • Elutasította a parlament Sorosék jelentését

  Elutasította a parlament Sorosék jelentését

  Megszavazta a parlament kedden a Magyarország szuverenitásának megvédéséről szóló, Soros-Sargentini jelentés elleni határozatot. Ez egyben fel is szólítja a kormányt, hogy ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot ért valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott jelentéssel szemben.