EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,68 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Tech

Holland informatikus kémek behatoltak orosz hackerek számítógépeibe

Hollandia hírszerzésének informatikus kémei pár éve behatoltak orosz mesterhackerek számítógépeibe, és legalább egy éven át figyelték ténykedésüket, még videóra is felvették őket – adta hírül pénteken egy holland napilap és egy tévéműsor.

A Volkskrant című újság és a Nieuwsuur című tévés hírmagazin értesülései szerint 2014 közepén törtek be a holland kémek a Barátságos Medve (Cozy Bear) nevű, állítólag az orosz kormányhoz kapcsolódó hackercsoport gépeibe.


Sikerült rákapcsolódniuk a mintegy tízfős csoport munkahelyéül szolgáló helyiség biztonsági kamerájára is, aminek révén azonosítani tudták az orosz hackereket és összes látogatójukat, és kiderült az is, hogy a hackerbázisnak egy, a moszkvai Vörös tér közeli egyetemi épület adott otthont.

A holland kémek a megfigyelésen kívül segítettek például 2014 végén kiűzni az orosz hackereket az Egyesült Államok külügyminisztériumának informatikai rendszeréből, amiért amerikai kollégáik annyira hálásak voltak, hogy tortát és virágot küldtek a hollandoknak.


Hollandia hivatalosan nem közölt semmit az ügyről. Kajsa Ollongren belügyminiszter csupán annyit mondott, hogy nagyon boldog, amiért a feladatát jól végző biztonsági szolgálat működik Hollandiában, de hozzátette, hogy a szóban forgó ügyről nem tud mondani semmit.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken a holland sajtójelentésekre reagálva azt mondta, hogy azok nem a holland hírszerző szolgálatok hivatalos közlései, és csupán arra valók, hogy tovább szítsák az “oroszellenes hisztériát”.

Amerikai szakértők a Cozy Bear hackercsoportot vádolják azzal, hogy 2016-ban behatolt az amerikai Demokrata Párt, korábban pedig a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának számítógépes rendszerébe. Moszkva határozottan visszautasította a vádakat.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez – derül ki az ESET IT-biztonsági vállalat 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből.

 • Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Ha két autós koccant, eddig egymásra néztek: van magánál kárbejelentő? Mostantól erre nincs szükség, mert a Mabisz új mobilalkalmazásán keresztül mind a 13 magyarországi biztosítótársaság elfogadja az online-kárbejelentést.

 • Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Több tucatnyi megriadt kutya rohant ki a világból a szilveszteri tűzijátékok hanghatásai miatt, sokuk egyenesen a halálba. De hamarosan talán nem lesz minden óévbúcsúztatás legfőbb vitatémája az, kinek van több joga: az ünneplőknek a durrogtatáshoz, vagy az ebeknek az élethez, mert a Ford Edge-ben alkalmazott zajkioltó technológiát az autógyártó-óriás mérnökei beépítették egy kutyaházba – és működik.