EUR: 321,15 Ft
CHF: 284,72 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Illegális bevándorlás: A szakértő szerint milliók várakoznak Líbiában

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint milliós nagyságrendű tömeg vár Líbiában, hogy Európába induljon.

A szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában kifejtette: egy törzsileg és nemzetiségileg is széttagolt országról van szó. Van egy úgynevezett egységkormány, amelynek uralma a fővárosra, annak környékére és egy szűk tengerparti sávra korlátozódik. Emellett ott van Halifa Haftár tábornok – aki mögött oroszországi befolyás is “tetten érhető” – által uralt egyre inkább expanzióban lévő terület, míg a déli részen a törzsi vezetők uralják a határmenti zónát.


Az elmúlt két évben nem alakult ki egy olyan egységes hatalom, amely az ország területének döntő többségét uralni képes. A törzsi vezetők a déli határon, a tengeri határon igyekeznek feltartóztatni a tömeget – mondta a szakértő, de kiemelte: a nyomás erősödik.

Horváth József szerint, amíg nem sikerül teljesen stabilizálni Líbiát, az állampolgároknak megmutatni, hogy érdemes ott maradni, addig nem oldódik meg a helyzet. A szakértő ezzel együtt úgy vélekedett, a líbiaiak képesek a megállapodásra, van remény a politikai stabilitásra.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek