EUR: 318,41 Ft
CHF: 284,11 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Ózd

Illegális hulladéklerakók városszerte

Nem bántja a szemét? – hangzik el a jól ismert szlogenben a kétféle értelmezés kérdés formájában. Sajnos ez a kérdés Ózdon régóta nem kérdés, mert az utak mellett, az erdők szélén, de a város frekventált pontjain is találhatók szeméthegyek. A polgármester rendcsinálás helyett jogszabályok mögé bújva szemléli tétlenül a folyamatot.

A 48-as út és a Szabó Lőrinc út sarkán álló háromemeletes épületben évtizedeken át pénzintézet működött, majd néhány éve kiürült. Az őrzés nélkül maradt ingatlant azonnal megtámadták a kártékony csoportok és minden mozdítható elemet, a fűtéscsöveket, ajtókat és ablakokat kilopták belőle. Ha mindez kevés lett volna, az épület mellé elkezdték felhalmozni a kommunális hulladékot. Mindez történik a polgárok és a hatóságok szeme láttára.


Pár percet kellett csak várakoznunk a helyszínen az első szemétlerakó megjelenésére. Meglepetésünkre egy elektromos rokkant kocsival közlekedő férfi érkezett a Kiserdőakalja irányából az épület kerítéséhez és öntötte ki reklámszatyrából a narancshéjat, az almacsutkát és néhány kisebb műanyag dobozt. A kerítésen belülre viszont már teherautónyi hulladékot hordtak a környékről, többnyire vélhetően a szomszédos szegregációkból, az Újtelepről és Kiserdőkaljáról. A kialakult állapot kedvez a patkányoknak, hiszen a konyhai hulladéklerakat számukra terített asztal. Márpedig ezek a kártékony rágcsálók évente 2–4 alkalommal szaporodnak és egyszerre 3–10 kölyköt hoznak a világra. Környezetükhöz jól alkalmazkodnak és rendkívül találékonyak.

A január 18-i képviselő-testületi ülésen Tóth Pál éppen erre, a várost számos ponton érintő problémára hívta fel a figyelmet, hiszen választókerületében, a Béke telepen egymást érik a patkányjáratok, ami miatt komoly fertőzésveszély alakulhat ki.


Fotó: Lokál
A vandálok Ózdon szabadon rombolhatnak

Visszatérve az illegális szemétlerakatokhoz, a Jobbik 2014-ben kemény fellépést hirdetett a beilleszkedésre alkalmatlan polgárokkal szemben. Janiczak Dávid akkor azt hangoztatta, hogy vannak építő és romboló emberek, utóbbiaknak pedig nincs helyük Ózdon. Rendnek viszont a kampány óta sincs nyoma a városban, de a polgármester erre a betartatlan ígéretre is talál magyarázatot. A 2018. január 12-én megjelent Szuperinfóban a következőt nyilatkozta: „… a jogszabályok nem teszik lehetővé a rendvédelmi szervek számára, hogy hatékonyan és példát statuálva lépjenek fel.”

Ezzel szemben köztudott, hogy a törvények minden magyar állampolgárra vonatkoznak, csak be kell tartatni velük. Erre vannak a rendvédelmi hatóságok kezében a különféle eszközök, büntetési lehetőségek. Aztán a törvényeknek vannak határai és kiskapui, de ezeket a fiatal polgármester már csak életkora okán sem tapasztalhatta.

Fotó: Lokál
A hulladékhegy egyre nő a református templom szomszédságában

Viszont az önkormányzati munka hatékonyságának növelésére született meg az elmúlt évben egy új jogszabály, ami a települések arculati kézikönyvének alapjául szolgált. Abban lehetőség van a romos, elhagyott, szemétlerakóként használt ingatlanok tulajdonosainak a felszólítására, hogy állítsák helyre az eredeti állapotot, szüntessék meg az életveszélyes helyzetet. Amennyiben ezt nem végzik el, akár egymillió forintra is büntethetők. Ózd város önkormányzata a közelmúltban tíz ilyen hivatalos levelet küldött ki, melyekben felszólítják a tulajdonost, hogy 30 napon belül tegyék rendbe ingatlanjukat. A folytatást figyelemmel kísérjük.

Fotó: Lokál
Bűz és rágcsálók a rommá tett épület körül

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.