EUR: 321,15 Ft
CHF: 284,72 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Extra

Íme az ország tojása!

Majd egy éven keresztül dolgozott Zsigóné Kati az Ország Tojásának alapját adó különleges strucctojáson, ami történelmünket, azaz hazánk múltját és jelenét közvetíti felénk, összesen 79 gondolatban. Az Európa legjobb tojáskészítőjeként számon tartott Kati a műve elkészítése során 11 különböző technikát alkalmazott, ami világszinten is egyedülállónak mondható. Többek között fellelhetőek rajta aranypatkók, faragások és miniatűr pontok is. Az Ország Tojására felvitt motívumok, képek és jelek őseink útján haladva mesélik el a magyarság történelmét, így szeretné gazdagítani Magyarország kincseit, művészi értékeit.

Kedden mutatta be a remekművet Zsigóné Kati népi iparművész, akit „A Tojásdíszítés Királynője, „Az Ország Nyuszijaként” is neveznek. Az asszonyt Dubaiban a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé választottak, Európában, pedig a legjobbnak kiáltották ki.


A különlegesen nagyméretű strucctojáson Zsigóné Kati több mint egy éven át dolgozott. Maguknak a motívumoknak a felrakása négy hónapot vett igénybe. A művész kiemelte: remekművével célja, hogy a Magyar Állam tulajdonába kerüljön, és hogy a világ számos pontján megtekinthető legyen kiállításokon is.

“Azért tojás, mert a tojás egy csoda, a kezdet és a vég jelképe. A nézőt azonnal magával ragadja bámulatos szépségével, különlegességével, míves kidolgozásával, beszédességével. Elmondhatjuk, hogy őseink útján haladva szól hozzánk, a sokat mondó, páratlan alkotás. Mi vagyunk benne, – történelmünk, – a Magyar nép sorsa, élete, ezért látványa melengeti szívünket. A világnak pedig, örökkön mesél rólunk tisztán és érthetően: motívumokkal, képekkel, jelekkel” – mondta Zsigóné Kati, aki nagyon büszke arra, hogy történelmet írt az alkotással.


Európa legjobb tojásdíszítője kiemelte: Az Ország Tojásának megjelenése elsődlegesen a Húsvéthoz kötődik Jézus halála és Feltámadásának ünnepe miatt, azonban mondanivalója alapján szorosan kötődik Államiságunk Ünnepéhez, augusztus 20-hoz is. A 8 fő motívum egyike Államalapító István Királyunk, ő volt Nemzeti egységünk megteremtője. 2018-ban Az Ország Tojásával tisztelgünk halálának 980. évfordulóján.

A kecskeméti művész Az Ország Tojása elkészítése során 11 különböző technikát alkalmazott, amely világszinten is egyedülálló.

“Van köztük olyan, amelyik egyáltalán nem ismert országunkban, még is feltettem, annak okán, hogy gyönyörűségével elkápráztasson minden nézőt, – jöjjön az a világ bármely tájáról. Jelentése nem kisebb, mint teljesüljön abbéli kívánságom, hogy a Magyarnak mindig legyen kenyere. Erre a miniatűr apró pontokkal: „magokkal” sarkaltam jobb termésre a természetet. Az Ország Tojása történelmünket; hazánk múltját és jelenét közvetíti felénk, összesen 78 gondolatban” – nyilatkozta Zsigóné Kati, aki hozzátette: Az Ország Tojásán mások mellett aranypatkók, faragások és miniatűr pontok is láthatóak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Új dallal rukkolt elő a The Cranberries

  Új dallal rukkolt elő a The Cranberries

  Új dallal rukkolt elő egykori énekesnője, a tavaly elhunyt Dolores O’Riordan halálának évfordulóján a The Cranberries ír zenekar, amely áprilisban dobja piacra következő albumát, majd véglegesen feloszlik.

 • Balázs Andi: Féltem az egészségemet

  Balázs Andi: Féltem az egészségemet

  Balázs Andi és párja, Gábor összesen 30 kilót fogyott az elmúlt hónapokban. A színésznő a Lokálnak elárulta azért kezdett diétába, mert érezte, hogy a színpadon egyre nehezebben mozog és túl a negyvenen az egészségét is félti.

 • Pintér Tibor fülig szerelmes

  Pintér Tibor fülig szerelmes

  Pintér Tibor felvállalta új kapcsolatát. A színész kollégájába, a 24 éves Jeniferbe szeretett bele, a Jimmy-musical előadásai alatt, ahol szerelmespárt alakítanak.