2018. augusztus 17., péntek
Jácint

Egyéb Szeged

Ismét legyen Nobel-díjasa Szegednek!

Az egykori Bartók Béla Művelődési Ház felújításával kollégiumot alakít ki a Szegedi Tudós Akadémia, a beruházást 1,3 milliárd forintos kormánytámogatás teszi lehetővé – közölte Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke.

A szegedi belváros egyik meghatározó műemléke a XXI. századi igényeknek megfelelően újul meg, hogy helyszínül szolgálhasson a legtehetségesebb diákok képzésének. Varró András professzor emlékeztetett arra, hogy az alapítvány öt éve, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeket követően indította el egyedülálló tehetséggondozó programját. A kezdeményezés célja, hogy a legkiválóbb diákok felkutatásával és képzésével megteremtse a lehetőségét, hogy újra Nobel-díjas kutatója legyen a városnak. Az akadémia 110 gimnáziummal áll kapcsolatban, az ott tanulók közül választja ki a legtehetségesebb diákokat. Hegyi Péter szerint a fiatalok a Szegedi Tudományegyetemre kerülve a tehetségüknek és képességüknek megfelelő képzést kapnak.


A felújított épületben minden feltétel adott lesz a diákoknak arra, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból

Az alapítvány programigazgatója kifejtette, a hallgatók a diploma megszerzését követően posztgraduális képzésen válhatnak elismert kutatóvá. Megtudtuk, a kollégiumban, amely a tervek szerint 2019 szeptemberében nyílhat meg, az egyetemisták minden héten a világ legkiválóbb egyetemeinek kutatóitól, Nobel-díjas tudósoktól tanulhatnak majd. Hajós Tibor, a felújítás terveit készítő építész elmondta, az eredetileg iparkamarai székháznak készült épületet – a műemléki értékeket megőrizve – a pincétől a tetőig átalakítják. A pinceszinten éttermet, fitnesztermet, mosóhelyiséget, kerékpártárolót alakítanak ki. Elhangzott, még régészeti feltárást is kell végezni, ugyanis a szegedi vár egykori fala az épület alatt húzódik. A magasföldszinten az irodák mellett két „Nobel-díjas apartman” kap helyet, szemináriumi szobákkal. A felsőbb szinteken a dísztermet leszámítva kollégiumi szobákat alakítanak ki, ahova összesen 64 hallgató költözhet majd be.

Kapcsolódó Cikkek