2019. január 18., péntek
Piroska

Sport

Iványi Károly, a váci aranykor elnöke: A 94-es bajnokcsapattal most is maradandót tudnánk alkotni!

Bár semmilyen sportszakmai múlttal nem rendelkezett, a váci futball aranykora fűződik Iványi Károly nevéhez. Az egykori váci elnök a magyar futballal foglalkozó mifocink.com új riportsorozatában  beszélt arról, hogyan alakult ki a váci aranycsapat, mennyiből csináltak bajnokcsapatot, mennyit kerestek a játékosok, hogyan élte meg, hogy tíz sikeres év után lényegében puccsal leváltották, mit érzett, amikor utána mindenféle szerencselovagok tönkretették azt, amit ő és kollégái  megpróbáltak  felépíteni. No és persze arról is beszélt mit gondol a magyar futball mostani helyzetéről, és mivel telnek most a napjai.

Iványi Károly irodájában ma is fő helyen van a bajnoki tabló (Fotó: mifocink.com)

Egy biztos!
Iványi Károlynak az élete volt a váci csapat, és nagyon büszke arra, hogy elnöksége alatt a váci futball aranykorát érte. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy Vácon, a Széchenyi utcában található ingatlanirodájának falán ott díszeleg a 93-94-es bajnokcsapat tablója.
– 1987 áprilisában lettem a klub elnöke. Előttem Kovács János volt a klub – ahova akkor a futballisták mellett a kézilabdázók és az atléták tartoztak – elnöke, de ő Amerikába költözött. Én ugyan „csak” amatőr szinten fociztam a Váci Vasutasban, de ismertek a városban, sőt, a városvezetők is megbíztak bennem – mondta a mifocink.com-nak Iványi Károly, aki hozzátette, bár amikor elnök lett, a csapat az NB II-ben szerepelt, de abban az osztályban már évek óta meghatározó szerepet játszottak, és érezhető volt, hogy feljebb léphetnek.
– Erre már 1987 tavaszán sor került, de mindig elmondom, hogy nagyon jó „hajóba ültem be”. Az elődeim László Attilával az élen és a leendő kollégáim nagyszerű munkát végeztek, és ez vezetett a sikerhez. Ettől függetlenül az is igaz, hogy nem sokan gondoltak arra, hogy a Vác feljuthat az NB I-be, arra meg főleg nem, hogy ott meghatározó szerepet tölthet be. Ám jött egy lehetőség, a város pedig egy emberként állt a csapat mögé.


Iványi Károly elmondta, hogy bár a csapat jó szakmai háttérrel rendelkezett, az infrastrukturális háttér inkább falusias volt, mintsem NB I-es.
– A város összefogott, és 2 hónap alatt megcsináltunk mindent, ami az NB I-hez kellett. Mindezt társadalmi munkában! Még most is elérzékenyülök, amikor arra gondolok, hogy mennyien dolgoztak a stadionban.

És elérkezett az első NB I-es meccs. A Honvéd vendégeskedett Vácon, még Puskás Ferenc is ellátogatott a meccsre, melyen 1-1-es végeredmény született.
– Az első évben természetesen a bennmaradás volt a cél, illetve az, hogy a „helyünkre kerüljünk”. Bevallom, nagyon nehéz volt év volt.  Haász Sándor volt az edző, és a csapatot többnyire azok a játékosok alkották, akik kiharcolták a feljutást, de minden nehézség ellenére sikerült elérni a célunkat. Utána érkezett Palicskó Tibor, aki már a középmezőnybe vezette a csapatot, de ami ennél is fontosabb: kialakította annak a jó közösségnek az alapját, melyre a későbbi sikercsapatot építhettük. Az áttörés a harmadik évben jött el, amikor Csank János lett a csapat edzője. Csank akkor már ismert név volt, és nemcsak a felnőtt labdarúgásban, de az utánpótlás-nevelés terén is. Ezt kihasználva megalapítottuk például az ország első foci-gimijét. Túlzás nélkül állíthatom: mindenki ide akart bekerülni. Több százan jelentkeztek az évfolyamonkénti egyetlen focis osztályba, a felvételik pedig több napig zajlottak.


Az egykori sportvezető mesélt arról, kik voltak a siker letéteményesei, elmondta, mennyit volt egy játékos alapfizetése, és mennyi prémiumot kaptak egy győztes meccsért, de beszélt puccsszerű megbuktatásáról, arról, hogy szerinte a mai magyar futball legnagyobb ellensége a rengeteg pénz, amit mindenféle teljesítmény nélkül adnak oda a játékosoknak, és szót ejtett arról is, hogyan alakult az élete az elmúlt években. A teljes cikket ide kattintva lehet elolvasni.

Kapcsolódó Cikkek