EUR: 318,41 Ft
CHF: 284,11 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Szeged

Izgalmas előadások lesznek februárban

A Kazamatákkal indul a Szegedi Nemzeti Színház februári műsora, de a kortárs balett szerelmeseit sem hagyják unatkozni, hiszen a hónap végén bemutatják a Bernarda Alba házát is.

Térey János és Papp András Kazamaták című drámájának szegedi premierjét február 9-én a Kisszínházban tartják. Máté Gábor, a darab rendezője kifejtette, az 1956-ban játszódó mű izgalmát az azóta eltelt idő adja, 62 év távlatából világít rá a kettészakadt gondolkodásra. A Szegedi Nemzeti Színházban 1991-ben tartották Békés Pál A félőlény című meséjének ősbemutatóját. Február 16-án a darab Várkonyi Mátyás által áthangszerelt változatát viszik színre. Tóth Miklós rendező elmondta, a történet az utolsó kiserdőben játszódik, ahol a szörnyek még nem vették át a hatalmat, de félelem már érezhető a levegőben. – A zenés mese szentimentalizmus nélkül, groteszk humorral, szeretettel kezeli a félős gyermeket és felnőttet egyaránt. Szórakoztat, elvarázsol, mindeközben megtanít a bátorság fontosságára és a mesék erejére – tette hozzá Tóth Miklós. Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója felhívta a figyelmet a színház több évre visszanyúló hagyományára is. – A farsangi időszakban az iskolákban és az óvodákban több jelmezbált tartanak, ugyanakkor a gyermekek csak egyetlen alkalommal élvezhetik a beöltözős mulatság szépségét. Ezért idén február 17-én A félőlény látványos, a gyermekek fantáziáját megmozgató díszletei között megmutathatják a már előzőleg elkészített jelmezeiket – mondta el a színház igazgatója. A színpadra lépők között lesznek azok az egykori koraszülöttek és testvéreik, akiket a Korábban Érkeztem Alapítvány segít. A hónap végén pedig egy háromrészes esttel készült a Szegedi Kortárs Balett a Kisszínházban. A táncjátékok közül kettőt tavaly ősszel a fővárosi közönség már láthatott a társulat alapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.


Az előző hónapokhoz hasonlóan most sem unatkozhatnak a szegedi műkedvelők. Egy jelenet az Amadeus című előadásból

A Tabula Rasa című darab koreográfiáját Corneliu Ganea, Hollandiában élő román származású művész, az Exit címűét pedig Czár Gergely, a társulat tagja készítette. Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta, február 23-ára egy újdonsággal is készülnek. – A Bernard Alba háza című mű egy izgalmas belső játék, amely táncművészek által szólaltatja meg Federico García Lorca drámáját – tudtuk meg a koreográfustól, aki a darab zenéjéül Manuel de Falla Bűvös szerelem című művét választotta. A jelentős színháztörténeti hagyományokkal büszkélkedő Szegedi Nemzeti Színház jelenleg három tagozattal – opera, tánc és dráma –, két játszóhelyen áll a színházszerető közönség rendelkezésére. A patinás, XIX. század végén épült, 680 nézőt befogadó Nagyszínház elsősorban az operajátszás és a nagyobb volumenű színpadi művek színtere, a 281 férőhelyes, 2005-ben igényes belsőépítészeti felújításon átesett Kisszínház pedig a drámajátszásnak és a Szegedi Kortárs Balettnek ad otthont.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.