EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Szeged

Izgalmas előadások lesznek februárban

A Kazamatákkal indul a Szegedi Nemzeti Színház februári műsora, de a kortárs balett szerelmeseit sem hagyják unatkozni, hiszen a hónap végén bemutatják a Bernarda Alba házát is.

Térey János és Papp András Kazamaták című drámájának szegedi premierjét február 9-én a Kisszínházban tartják. Máté Gábor, a darab rendezője kifejtette, az 1956-ban játszódó mű izgalmát az azóta eltelt idő adja, 62 év távlatából világít rá a kettészakadt gondolkodásra. A Szegedi Nemzeti Színházban 1991-ben tartották Békés Pál A félőlény című meséjének ősbemutatóját. Február 16-án a darab Várkonyi Mátyás által áthangszerelt változatát viszik színre. Tóth Miklós rendező elmondta, a történet az utolsó kiserdőben játszódik, ahol a szörnyek még nem vették át a hatalmat, de félelem már érezhető a levegőben. – A zenés mese szentimentalizmus nélkül, groteszk humorral, szeretettel kezeli a félős gyermeket és felnőttet egyaránt. Szórakoztat, elvarázsol, mindeközben megtanít a bátorság fontosságára és a mesék erejére – tette hozzá Tóth Miklós. Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója felhívta a figyelmet a színház több évre visszanyúló hagyományára is. – A farsangi időszakban az iskolákban és az óvodákban több jelmezbált tartanak, ugyanakkor a gyermekek csak egyetlen alkalommal élvezhetik a beöltözős mulatság szépségét. Ezért idén február 17-én A félőlény látványos, a gyermekek fantáziáját megmozgató díszletei között megmutathatják a már előzőleg elkészített jelmezeiket – mondta el a színház igazgatója. A színpadra lépők között lesznek azok az egykori koraszülöttek és testvéreik, akiket a Korábban Érkeztem Alapítvány segít. A hónap végén pedig egy háromrészes esttel készült a Szegedi Kortárs Balett a Kisszínházban. A táncjátékok közül kettőt tavaly ősszel a fővárosi közönség már láthatott a társulat alapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.


Az előző hónapokhoz hasonlóan most sem unatkozhatnak a szegedi műkedvelők. Egy jelenet az Amadeus című előadásból

A Tabula Rasa című darab koreográfiáját Corneliu Ganea, Hollandiában élő román származású művész, az Exit címűét pedig Czár Gergely, a társulat tagja készítette. Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta, február 23-ára egy újdonsággal is készülnek. – A Bernard Alba háza című mű egy izgalmas belső játék, amely táncművészek által szólaltatja meg Federico García Lorca drámáját – tudtuk meg a koreográfustól, aki a darab zenéjéül Manuel de Falla Bűvös szerelem című művét választotta. A jelentős színháztörténeti hagyományokkal büszkélkedő Szegedi Nemzeti Színház jelenleg három tagozattal – opera, tánc és dráma –, két játszóhelyen áll a színházszerető közönség rendelkezésére. A patinás, XIX. század végén épült, 680 nézőt befogadó Nagyszínház elsősorban az operajátszás és a nagyobb volumenű színpadi művek színtere, a 281 férőhelyes, 2005-ben igényes belsőépítészeti felújításon átesett Kisszínház pedig a drámajátszásnak és a Szegedi Kortárs Balettnek ad otthont.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.