EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Extra

James Bond kvarcórával lézerezett és fűrészelt

A brit 007-es, mint azt az elmúlt 55 évben már megszokhattuk, mindig stílusteremtő volt. Korának legmenőbb sportautóival üldözte a veszélyes bűnözőket, méregdrága öltönyben, luxusórákkal megspékelve. Most nagyító alá vesszük a James Bond-karórák evolúcióját, követve az elmúlt 24 szuperkémes filmet, később, egy másik cikkben pedig visszatérünk a szmokingokra és luxusjárgányokra.

James Bond történetei napjainkra már olyannyira klasszikussá váltak, hogy talán nem is létezik olyan ember a földön, aki ne ismerné a sármos titkos ügynök valamelyik történetét. A brit filmgyártás legnagyobb és legjövedelmezőbb franchise-a egyébként nemcsak a 007-est alakító színészeknek vagy producereknek éri meg, hanem azoknak a nagy cégeknek is, akiknek a márkái feltűnnek valamelyik epizódban. Hatalmas presztízst és elismerést jelent minden olyan cégnek, amelynek termékeit Bond hordja a mozinézők szeme láttára. Most sorra vesszük az elmúlt öt és fél évtized óragyártóit, akiknek az akkori kor csúcstermékeiben gyilkolt vagy flörtölt őfelsége titkos ügynöke a kultikus akciófilmek valamelyikében.


1962–1971

Ian Fleming könyvéből kiderül, hogy Bond előszeretettel visel Rolexet a csuklóján. Akkoriban a film producerei nem akarták megsérteni az írót, ezért Sean Connery Bondja is a Rolex egy klasszikusát viseli egy Submariner típusú vekker formájában az első öt filmben. Ez egyébként a márka egyik legnépszerűbb és egyben legismertebb modellje. A Tűzgolyóban azonban jött egy apró változás, hiszen Connery a Rolex mellett már egy módosított Breitling Top Time órát is visel, az Őfelsége titkosszolgálatában című filmben pedig az elegáns Bond-karaktert megformáló Gerige Lazenby egy Rolex Chronographot hord. Majd amikor 1971-ben Connery visszakapta a 007-es karakterét, újra Rolexszel a csuklóján osztotta az igazságot.


1973–1985

Idővel persze nem csak Sean Connery személye változott a filmekben. Igaz, a legendás színész 1983-ban egy filmre még visszatért, ám később Roger Moore vette át a szerepét, folytatva a Rolex-tradíciót. Az Élni és élni hagyni, valamint Az aranypisztolyos férfi című filmekben Moore még ezt a márkát viselte, azonban a későbbi alkotásokban Seiko került az elegáns ügynök csuklójára.

Durva váltásnak tűnhet ez a döntés, ám mivel az idő múlásával egyre inkább a szupertuti kütyük álltak a film középpontjában, érthető, miért indultak el digitális irányba. Biztosan sokan emlékeznek, hogy akkoriban ezek az órák (persze csak a filmben) lézersugarat lövelltek, ráadásul még fűrészelni tudtak.

Az Élni és élni hagyni nyitójelenetében az ügynök egy Hamilton Pulsar P2 2900 LED órát villant, amelyet a Seiko 1978-ban megvett a Hamiltontól, így a Pulsar később már önálló márkaként jelent meg a piacon. Hősünk csuklóján a Szigorúan bizalmasban is egy Seiko tűnik fel. A H357 5040-es modell már a tudatos termékelhelyezés sémáját követve látható a filmben, ugyanis ekkoriban kezdődtek a film és a Seiko közös reklámjai, így erősítve egymás brandjét. A Polipkában viselt Seiko G757 Sports 100 már egy masszívabb sportóra, amely – akár hiszik, akár nem – leginkább a ma ismert G-Shock órákra hajaz. Vagy fordítva.

Hamilton Pulsar P2 2900 LED

1987–1989

A Timothy Dalton főszereplésével forgatott Halálos rémületben című filmben már egy Tag Heuer 1000 látható a szuperügynök csuklóján, amely 200 méterig vízálló, ám A magányos ügynökben ismét visszatérnek a Rolexhez egy acél Submariner formájában. Mintha nem tudták volna a rendezők, hogy mitévők legyenek. Eszeveszett váltogatásba kezdtek, hiszen a nyolcvanas évek végén azt lehetett érezni, mintha egy picit elfáradt volna a 007-es mozi. Sürgős vérfrissítésre volt szükség, ezért a rendezők úgy döntöttek, visszatérnek a kezdetekhez. Az ellaposodott koncepciót úgy próbálták meg felpezsdíteni, hogy Bondra újra a nagy klasszikusokat adták. Ez persze nem működött, a várva várt siker elmaradt, ebből kifolyólag kezdetét is vette egy hat évig tartó kényszerszünet.

Pierce Brosnan

Az Omega fogságában (1995-től napjainkig)

A nagy visszatérésben, az 1995-ös Aranyszemben már egy teljes ráncfelvarráson átesett, felújított Bond érkezett a mozivászonra, Pierce Brosnan személyében. A 300 méterig vízálló Seamaster Quartz Professional pedig tökéletes, elegáns választásnak tűnt. Összes későbbi filmjében Brosnan automata Seamaster Professional Chronometert viselt, ám kevesen tudják, hogy a Bond-filmek ettől kezdve már a termékelhelyezések egyik felkapott felületévé váltak, így növelve az eladásokat és a márkák értékeit. Ekkoriban ez a fajta reklám egyre intenzívebb lett, megannyi brand szerepelt szponzorként a filmben.

2002-ben a Halj meg máskor című mozihoz, a Bond-filmek negyvenedik évfordulója előtt tisztelegve, az Omega még egy 10 007 darabos kollekcióval is előrukkolt, egy olyan órával, amelynek a számlapján is elhelyezték a 007-es logót.

A 2006-os Casino Royale-lal, Daniel Craig érkezésével egy Seamaster Planet Ocean modell jelent meg a vásznon. A masszív, mégis elegáns sportóra 600 méterig vízálló, a 10-esnél pedig a merüléskor fontos, nyomáskiegyenlítést segítő héliumszelep is visszaköszön. Craig egyébként egy Seamaster Diver 300M-et is magára vesz, amely a Seamaster Professional dizájnját idézi, de látható a vásznon a Seamaster kaucsukszíjas változata is.

Daniel Craig

Craig a Quantum csendjében is egy Planet Oceant visel, amelyet sajnos már nem gyártanak, ám a gyűjtők körében igen népszerű darab. Készült belőle olyan is, amelyet a filmhez dedikáltak. A Skyfallban is ez az óra köszön vissza, egy Seamaster Aqua Terra mellett, ám itt már átesett egy apró dizájnváltáson. 2015-ben pedig megérkezett A Fantom visszatér, sorban a 24. Bond-film, amely eddig a legutolsó 007-es alkotás. Craig pedig nem mást, mint egy újra elővett Seamaster 300 Spectre Limited Editiont használ a túléléshez.

Listánk végére érve pedig feltehetjük a kérdést: a gyönyörű órákat vagy a bomba nőket irigyeljük jobban a 007-estől? A galériát végigpörgetve mindenki döntse el maga.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek