EUR: 317,40 Ft
CHF: 280,56 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb XIX.kerület

Javaslatcsomagot kap a polgármester

A kispesti Fidesz–KDNP évek óta szorgalmazza az óvodák és bölcsődék felújítását, amit szerintük a legtöbb intézményben már nem lehet tovább halogatni. Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok személyesen látogatja az intézményeket és gyűjti össze a javaslatokat, amiket Gajda Péter polgármesternek adnak majd át.

− Egymilliárd forint hitelt vesz fel a városrész vezetése, úgy, hogy félmilliárdos pénzmaradványa volt tavaly a kerületnek − tudtuk meg Dódity Gabriellától, a Fidesz–KDNP helyi frakcióvezetőjétől. − 2013-ban egyszer már 1,8 milliárd hitelt átvállalt az állam a kerülettől, most mégis újabb egymilliárd hitelt vesz fel az önkormányzat, ami újabb húsz évre eladósítja Kispestet. A polgármester szerint máshogy nem jut pénz a felújításokra. A Fidesz−KDNP-frakció évek óta szorgalmazza a felújításokat, szerintük észszerű gazdálkodással kellene megoldani a problémákat, és emellett az önkormányzat vagyonkezelőjének a karbantartásra is sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania.


Az észszerű felhasználás érdekében Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok december óta jár körbe az érintett intézményekben és a Fidesz−KDNP-frakció nevében átadnak Gajda Péter polgármesternek egy javaslatcsomagot, hogy mi az, amit mindenképpen fel kell újítani.
Az eddigi javaslatok:
Gyöngyszem Bölcsőde

Dódity Gabriella személyesen győződik meg az igényekről

− Épp az egyik vizesblokkot javították, amikor ott jártam, szétázott a fal. Érthetetlen, de a bölcsődében nincs hideg víz, csak meleg, több helyen pedig WC-deszka sincs. A csatorna, az elektromos és közműhálózat, a burkolat is cserére vár, a teljes konyhát és mosodát pedig meg kellene újítani, tehát teljes felújításra van szükség. Ígéret már van. Bűn lenne tovább halogatni − fogalmazott közösségi oldalán Dódity Gabriella.

Mese-vár Óvoda Zrínyi és Nádasdy utcai épülete

− A Zrínyi utcában a kapu nehezen záródik, ami nem biztonságos, így meg kell javítani. A kavicsos, poros udvarra színes gumiburkolat és műfű volna legcélszerűbb, az udvari játékokra is ráfér a felújítás. A tetőtérben tárolóhelyeket kellene kialakítani, emellett mosógépre és mosogatógépre is szüksége volna az óvodának −  részletezte a tennivalókat a fejlesztéspolitikai tanácsnok. − Az ablakokat nyáron cserélték, és az óvoda belső része is alapvetően jó állapotban van a Nádasdy utcában. A tornaterem viszont nagyon hiányzik, ezt az épület mögött hozzáépítéssel ki kellene alakítani. Az udvaron túl nagy felületet foglal el a homokozó és a térkő, műfüves részek kialakításával és növények telepítésével lehetne a gyerekek játszórészét barátságosabbá és használhatóbbá tenni.

 Harangvirág Bölcsőde

Lehangoló állapotok a Harangvirágban

− A fűtési rendszer korszerűsítése, valamint a közlekedőkben és a csoportszobákban a burkolatcsere idén megtörtént. A bölcsőde csatorna- és elektromos hálózata nagyon elavult, utóbbi már nem bírja el a modernebb gépeket. Az intézmény mosodájára is ráférne a felújítás, a gépek is rettentő régiek, és a konyhát is meg kellene újítani. Jó néhány ablak nem jó már ebben az intézményben sem. Nagyon kevés forrás jut játékra is a bölcsődében, ezért kérem, aki teheti, segítse az intézményt − hívta fel a figyelmet Dódity Gabriella

Eszterlánc Bölcsőde

Így szigetelnek az Eszterláncban

− A bútorok cseréjére nagy szükség volna, csakúgy, mint az érdekes megoldásokat tartalmazó vizesblokk felújítására és a nyílászárók cseréjére is a beázások miatt. A csoportszobákban új beépített szekrények és burkolat kellene, a bejáratnál a szél okozta károkat, az udvaron pedig az árnyékolót kell javítani.

Bóbita Óvoda

 

− A mosdók, a mosókonyha és a konyha 35 éves, így már meglehetősen rossz állapotban vannak, utóbbi helyen be vannak szögelve az ablakok. A tetőablakok, mint sok más helyen, itt is van, hogy beáznak. Az egyik csoportszobába is befolyik a teraszajtónál a víz, ami sajnos már megrongálta a szép, új linóleumot.

Harmincmillió a Szivárványnak!

Állami segítséget kapnak a szivárványosok

Magyarország kormánya harmincmillió forinttal támogatja a Szivárvány Óvoda felújítását. − A legjobb helyre kerül a forrás, hiszen más egyéb baj mellett az intézmény nem egy ablaka használhatatlan. Erről személyesen is meggyőződhettünk, amikor dr. György István kormánymegbízott egy laptopot adott ajándékba a hiányos infrastruktúrájú intézménynek az év végén − írta Dódity Gabriella.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.