EUR: 324,00 Ft
CHF: 282,96 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Tatabánya

Jubilál a szimfonikus zenekar

Jubileumi koncertsorozatot tart Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara. A hangversenyek különlegességét a zenekar születésnapja adja – idén ünneplik fennállásuk 120. évfordulóját.

A szimfonikus zenekar őse a Bányász Fúvószenekar volt, amely eleinte lelkes amatőrökből állt.


– Én személy szerint huszonöt éve vagyok a zenekar tagja – elevenítette fel személyes kötődését Román Géza, a zenekar jelenlegi karnagya. – Ez idő alatt végig meg tudtunk őrizni azt a magas színvonalat, ami garancia a művészi kiteljesedésre.

A szimfonikus zenekar nemcsak koncertekkel készül az idei, különleges évre, hanem méltó módon szeretné megünnepelni a jubileumot.


– Jelenleg az emlékkiállításunkra gyűjtünk anyagot, és tervezünk egy kiadványt is, amelyben a zenekar múltját és jelenét szeretnénk bemutatni – hangsúlyozta Román Géza. – Az elmúlt évtizedekben minden alkalommal kiváló minősítéseket kapott a zenekar, ami egy nem hivatásos zenészekből álló együttes esetében hatalmas elismerésnek számít.

A szimfonikus zenekarra mindig is jellemző volt, hogy szívesen együttműködik más művészekkel – nemrég például Demeniv Mihállyal és Horgas Eszterrel is színpadra léptek a tatabányai zenészek.

– Hatalmas örömet jelentenek ezek a közös produkciók – emelte ki a karnagy. – Az előadások mindig valamiféle feldolgozások vagy több műfajt ötvöző produkciók. Közelítünk a könnyűzenéhez vagy éppen az operetthez. Fontosnak tartom, hogy egy szimfonikus zenekar ne csak és kizárólag szimfonikus zenét játsszon. Ki kell kacsintanunk más műfajokra is, és mi ebben próbálunk mindig partnerek lenni. Hasonlóan különlegesek a filmzenék, és vannak olyan alkotások is közöttük, amelyek igazán kultikus, klasszikus muzsikának számítanak.

Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara legközelebb február 12-én Karneváli hangulatban címmel tart hangversenyt a Jászai Mari Színház Népházban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.