2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Tatabánya

Jubilál a szimfonikus zenekar

Jubileumi koncertsorozatot tart Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara. A hangversenyek különlegességét a zenekar születésnapja adja – idén ünneplik fennállásuk 120. évfordulóját.

A szimfonikus zenekar őse a Bányász Fúvószenekar volt, amely eleinte lelkes amatőrökből állt.


– Én személy szerint huszonöt éve vagyok a zenekar tagja – elevenítette fel személyes kötődését Román Géza, a zenekar jelenlegi karnagya. – Ez idő alatt végig meg tudtunk őrizni azt a magas színvonalat, ami garancia a művészi kiteljesedésre.

A szimfonikus zenekar nemcsak koncertekkel készül az idei, különleges évre, hanem méltó módon szeretné megünnepelni a jubileumot.


– Jelenleg az emlékkiállításunkra gyűjtünk anyagot, és tervezünk egy kiadványt is, amelyben a zenekar múltját és jelenét szeretnénk bemutatni – hangsúlyozta Román Géza. – Az elmúlt évtizedekben minden alkalommal kiváló minősítéseket kapott a zenekar, ami egy nem hivatásos zenészekből álló együttes esetében hatalmas elismerésnek számít.

A szimfonikus zenekarra mindig is jellemző volt, hogy szívesen együttműködik más művészekkel – nemrég például Demeniv Mihállyal és Horgas Eszterrel is színpadra léptek a tatabányai zenészek.

– Hatalmas örömet jelentenek ezek a közös produkciók – emelte ki a karnagy. – Az előadások mindig valamiféle feldolgozások vagy több műfajt ötvöző produkciók. Közelítünk a könnyűzenéhez vagy éppen az operetthez. Fontosnak tartom, hogy egy szimfonikus zenekar ne csak és kizárólag szimfonikus zenét játsszon. Ki kell kacsintanunk más műfajokra is, és mi ebben próbálunk mindig partnerek lenni. Hasonlóan különlegesek a filmzenék, és vannak olyan alkotások is közöttük, amelyek igazán kultikus, klasszikus muzsikának számítanak.

Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara legközelebb február 12-én Karneváli hangulatban címmel tart hangversenyt a Jászai Mari Színház Népházban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.