EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Belföld

Karácsony Gergő szánalmasan magyarázkodott kommunista szövetségeseiről – Videó!

Sokan csak rossz tréfának gondolták, hogy Karácsony Gergely az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje a múlt héten szövetséget kötött két, vállaltan kommunista ideológiájú párttal. A politikus hétfő este próbálta a kérdésben magyarázni a bizonyítványát. Kevés sikerrel.

Nemrég számoltunk be róla, hogy Karácsony Gergely érthetetlen szövetséget kötött két, szélsőbaloldali, kommunista párttal. Habár az eseményről fénykép is készült, amin Karácsony büszkén pózol a párt vezetőivel és a Balpárt vörös csillagra hajazó zászlójával, sokan mégsem akarták elhinni, hogy a bizarr szövetség valóban megköttetett.


Fotó: Facebook

A hírt most maga Karácsony erősítette meg az ATV hétfő esti Egyenes beszéd című műsorában. Rónai Egon nyitókérdésében nem kertel: emlékeztet rá, hogy Karácsony két olyan párttal kötött szövetséget, amik támogatottsága a “minimális és a nem létező közé lehetne kalibrálni”, viszont posztkommunista pártokról van szó, “az egyik Lenint élteti, a másik vörös csillagot szeretne”. – Mit hoz ez az MSZP-nek és a Párbeszédnek? – szegezi a kérdést Karácsonynak a műsorvezető. A politikus pedig kínos magyarázkodásba kezd.

– Azért ezeknek a pártoknak a politikája nem ebben merül ki és nem biztos, hogy minden pont úgy igaz rájuk, ahogy itt elhangzott – kezdi Karácsony.


Itt álljunk meg egy pillanatra és nézzük meg mit is szeretne a két párt. Az alábbi kép nem a rendszerváltás előtt, hanem néhány éve a Zöld Baloldal és a Munkáspárt 2006 közös felvonulásán készült. Ez utóbbi ma már Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 elnevezéssel fut, saját wikipédiás oldaluk szerint azért, hogy megkülönböztessék magukat a “Thürmer-féle” Munkáspárttól, akiktől egyébként 2006-ban elszakadtak. Elnökük Vajnai Attila és több tagjuk is előszeretettel hord tiltott önkényuralmi jelképnek minősülő vörös csillagot, de ahogy látjuk a vörös zászló sem idegen tőlük. Magukat nyíltan marxistának és kommunistának tartják. A 2014-es választásokon egyébként 390 szavazatot szereztek.

Pécs, 2013. május 1.
A vörös csillagos pólót viselő Nyári Zsolt, a Zöld Baloldal szóvivője (b2), Noé Krisztina, a Zöld Baloldal elnökségi tagja (b3) és Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke (b4) a pártok felvonulásán Pécsen 2013. május 1-jén.
MTI Fotó: Lendvai Péter

A másik Karácsony Gergely által favorizált formáció a Balpárt. Ők sem jobbak az előző brigádnál, nem csoda, hogy 2016-ben választási szövetséget is kötöttek. Az “Új szocializmus programja” című írásukban büszkén vallják: “Célunk a szocializmus”. Jellemző, hogy amikor 2016 őszén megkezdődtek a tárgyalások a baloldali ellenzéki pártok közt, a Balpárt szűrét “ideológiai okok miatt” rögvest kitették Gyurcsányék. A Balpárt újra Marx teret nevezne el Budapesten és minden évben megünneplik április 4-én a “felszabadulást”.

De vissza az interjúhoz! Karácsony Gergely ezután szánalmas magyarázkodásba kezdett a szociális biztonságról és a lakhatási jogról. A műsorvezető rákérdez, hogy ezeket a dolgokat nélkülük nem tartotta volna-e fontosnak Karácsony, de ismét nem kap egyenes választ arra, hogy akkor mégis miért kellett a két vállalhatatlan ideológiájú, ám mérhetetlen támogatottságú komcsi párttal összebútorozni. Rónai egy ponton szó szerint idéz Karácsonyék megállapodásából:

– Szó szerint idézek: “A nacionalista, idegenellenes indulatok felkorbácsolása azt a célt szolgálja, hogy az osztályelnyomást leplezve kijátssza egymás ellen az elnyomottakat”. Ezt a marxista-leninista megközelítést tényleg aláírta? – ad hangot megdöbbenésének a műsorvezető. Karácsony pedig ismét csak mismásol.

A teljes beszélgetést az alábbi videón nézheti meg:

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Megjelent a Szent Korona útját bemutató kötet

    Megjelent a Szent Korona útját bemutató kötet

    A Szent Korona kalandos útjáról jelent meg kötet a Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportjának munkája nyomán – mondta Pálffy Géza történész, a kutatócsoport tagja az M1 aktuális csatornán szombaton.

  • Február 4-től Pécel és Aszód között nem járnak a vonatok

    Február 4-től Pécel és Aszód között nem járnak a vonatok

    Február 4-től várhatóan december végéig nem járnak a vonatok Pécel és Aszód között a Budapest-Hatvan vasútvonal felújítása miatt. Az első ütemben május 12-ig tartó menetrendi változások között van, hogy InterCityk helyett a Keleti pályaudvar és Hatvan között pótlóbuszok járnak majd, a többi vonat helyett (eltérő szakaszokon) lesznek pótlóbuszok – közölte a MÁV pénteken az MTI-vel.