2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Karácsonykor égett le Józsefék háza

Átmenetileg egy garzonlakást kapott az a pécsi család, amelynek karácsony másnapján porig égett a háza. A tüzet az egyik szomszéd okozta, aki állítólag már sokszor lopott áramot tőlük.

Pécsett, a patinás Garay utcában lakott húsz évig Nyíró József vagyonőr a feleségével és két gyerekével. Karácsony másnapján azonban földönfutók lettek. A főnöke riasztotta a vagyonőrként dolgozó férfit, hogy tűz ütött ki az otthonában, siessen haza.


– Épp a nagymamánál vendégeskedtünk, töltött káposztát ebédeltünk, amikor meghallottam, mi történt. Az asszonyt és a két gyereket hátrahagyva száguldottam haza. A kapu előtt villogó tűzoltóautók fogadtak, az udvaron hömpölygött a víz, miközben a három gázpalackot hűtötték. Minden más bennégett, a tető egy része leszakadt. A házunk életveszélyesen megrongálódott, oda már nem mehetünk vissza. Földönfutók lettünk – mesélte a Lokálnak a vagyonőr.

Az elsődleges jelentések szerint a Nyírő család elektromos hálózatára valaki illegálisan csatlakoztatott egy vezetéket, amelynek túlmelegedése okozta a tüzet. József szerint a szomszédja volt, akit a padlásukon többször is rajtakapott, hogy drótot teker a villanyvezetékére. Olyankor szólt a szolgáltatónak, az pedig kiküldött egy villanyszerelőt, hogy fotózza le a bizonyítékot, és vágja le az illegálisan rákötött vezetéket. De pár órával később minden kezdődött elölről.


– Most a szomszéd láncot tett a kapunkra, hogy ne tudjak hazamenni – mutatja a lakatot a felháborodott vagyonőr. – Nyilván a létrát is ő támasztotta a padlásajtóhoz, de hiába, az áramot már kikapcsolták.

József lánya szakácsnak tanul, májusban végez. Fia, Dávid súlyos szellemi fogyatékos, aki állandó felügyeletet igényel, nagyon megrázta őt, hogy a két kedvenc cicája, Foltos és Folti is elpusztult a tűzben.

Az önkormányzat a bajba jutott családot ideiglenesen egy üres garzonlakásban helyezte el, onnan január 31-én kell kiköltözniük. Hogy hová, azt senki nem tudja.

– Mindössze annyi ruhánk maradt, ami épp rajtunk volt. Segítség nélkül nem tudjuk újrakezdeni az életünket – mondta az apa. – Bármilyen kis lakással beérnénk, csak a fiamnak és a lányomnak fedél legyen a feje fölött.

A tűz keletkezésének körülményeit a tűzoltóság és a rendőrség is vizsgálja.

Kapcsolódó Cikkek