EUR: 322,77 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb Hódmezővásárhely

Katalin a halál helyett az operát választotta

Bendekffy Katalin operaénekesnő, színművész egész gyerekkorát áthatotta a zene, a színház, az előadóművészet, de nem operaénekesnek készült. Felnőttként csöppent bele ebbe a világba, és meglehetősen drámai módon dőlt el, hogy ezt az utat választja.

Benedekffy Katalin színművész, operaénekesnő

– A családom olyan, mint egy nótafa – meséli Benedekffy Katalin, akit a hódmezővásárhelyiek legutóbb a karácsonyi éjféli misén hallhattak. Mindenki énekelt, dalolt, leginkább népdalokat, nótákat, és a kis Kató (ahogy otthon szólítják a művésznőt) mindig valahogy a figyelem középpontjába került. Ezt leginkább édesanyja szorgalmazta, már háromévesen külön attrakcióként konferálta fel a kislányt. A génekben is kódolva lehetett a színpadhoz, művészethez való kötődés, hiszen Katalin nagybátyja Kányádi Sándor Kossuth-díjas erdélyi magyar költő.


Az alapvetően színésznek készülő Benedekffy Katalin érdekes módon került kapcsolatba az operával. Szolnokon korrepetitora, Simon Erika jegyezte meg, hogy olyan szép hangja van, hogy kár lenne, ha megmaradna a musicaleknél, miért nem próbálja ki az operát. Ahogy elmesélte Katalin, az egy borzasztóan sűrű, megterhelő időszak volt, rengeteg fellépéssel, és ehhez jött még a musical és az opera közti őrlődés is. Egyik napról a másikra megbetegedett, bekerült a kórházba. Az orvosok nem tudták, mi baja van, teljesen lemondtak róla, de ő így reagált: „Én nem halhatok meg. Én még fel akarok menni a Fogarasi-havasokba, én még el akarok menni Csíksomlyóra, és szeretnék operát énekelni.” Teljesen meggyógyult, és ezután nem volt kérdés, hogy belevág az operaéneklésbe. Rengeteget kellett tanulnia, képeznie a hangját. 20 évnyi tanulást 5 év alatt hozott be.

Benedekffy Katalin a hódmezővásárhelyi éjféli misén is énekelt

Azóta Katalin bejárta az egész világot: Kanári-szegetek, Montreal, Hollywood, San Francisco, Moszkva, Stuttgart, és még sorolhatnánk. Emellett természetesen a hazai közönség is folyamatosan találkozhat vele, és szűkebb hazáját, Erdélyt sem felejtette el. Rendszeresen hazajár különböző jótékonysági fellépésekre, illetve a Fogarasi-havasokat is időről időre meg kell látogatnia, hiszen számára az az igazi kikapcsolódás.


Kapcsolódó Cikkek