2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Sport

Katinka nagy kérdése: vele, vagy nélküle?

A múltból kiindulva talán mégsem okozna akkora tragédiát Hosszú Katinka és Shane Tusup szakítása. Az úszásban járatosak persze azért szurkolnak, hogy a hihetetlen eredményeket felmutató álompár – legalább az edzéseken – újra összejöjjön.

Ha végigtekintünk a háromszoros olimpiai bajnok úszónő pályafutásán, kiderül, a forradalmi változások után újult meg igazán.


Katinka első olimpiai próbálkozásai során – Athénban és Pekingben – semmit sem nyert, nem csoda, hogy a pekingi játékok után abba akarta hagyni, de végül Amerikába „menekült”, ahol a University of Southern California hallgatója lett. Az amerikai rendszernek és edzésmódszernek is köszönhetően 2009-ben a római vb-n már egy arany- és két bronzérmet, majd 2010-ben és 2012-ben három-három Eb-címet nyert.

A csalódást keltő londoni játékok után – „csak” negyedik lett 400 vegyesen – is nagyot fordított élete szekerén.  Megvált addigi edzőjétől, Dave Salótól, hazatért, és barátja, későbbi férje, Shane Tusup irányításával újra belevetette magát a munkába. Az eredmény mindenki előtt ismert: három olimpiai bajnoki és hat világbajnoki cím rekordokkal fűszerezve, hogy csak a legfontosabbakat említsük.


Most újabb nagy váltás küszöbére ért. Tusup irányításával folytassa, vagy váltson? Hogy kire és mire, az talán még előtte sem igazán világos.

 

Fotó: Csudai Sándor

Kazany, 2015. augusztus 3.
Hosszú Katinka férjével és edzőjével, Shane Tusuppal, miután világcsúccsal győzött a kazanyi úszó-, vízilabda-, műugró- és műúszó-világbajnokság női 200 méteres vegyesúszásában 2015. augusztus 3-án. (MTI/AP/Michael Sohn)

 

A korábbi hírekkel ellentétben nem lesz hivatalos egyeztetés Hosszú Katinka és az úszószövetség elnöke között. A MÚSZ továbbra is Shane Tusupot tekinti az olimpiai bajnoknő edzőjének, mindezt tükrözi a Kiemelt Edzői Program 2018-as javadalmazási előterjesztése is. Igaz, a február elsejei előterjesztési határidő után megváltoztatható a programban szereplők javadalmazása és névsora.

Kapcsolódó Cikkek