EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,52 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Kecskemét

Kecskemét Rex felügyelői vigyáznak ránk

Kábítószert keresnek, bűnözők nyomában szaglásznak, eltűnt személyeket kutatnak fel, sőt sokszor a bűncselekmények áldozataira is ők bukkannak rá. A rendőrkutyák kétlábú társaik első számú segítői, orruknál érzékenyebb műszert ugyanis eddig nem talált fel az emberiség. Velük együtt szolgálnak és védenek, a hivatástudat helyett azonban őket egészen más vezérli.

Polyák Zsolt, Csókás Zoltán és Kövecs Árpád fogad minket a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság Szolnoki úti gépjármű-telephelyén, kutyáik izgatottan várják a munkaidő kezdetét a kocsikban. Mielőtt azonban megismernénk őket, gazdáik elmesélik, mi kell ahhoz, hogy egy négylábú állományba kerülhessen – írja a hiros.hu.


Minden rendőrkutyát egy bentlakásos központban képeznek ki, itt szakirány szerint 4-6 hónapot töltenek a kiválasztott kutyák.

– Ahhoz, hogy egy kutyából rendőrkutya válhasson, összetett szűrővizsgálatokon kell átesnie – mondja Polyák Zsolt, aki több mint húsz éve szolgál kutyás rendőrként. – A fizikai alkalmasság, az egészségügyi állapot mellett nagyon fontos, milyenek az ösztönei. Figyelik, hogy tűri a lövés hangját, és azt, hogyan viselkedik az emberek társaságában. A legfontosabb pedig, hogy nagyon jó keresőkedvű állatok legyenek.

Azt is gyorsan megtudjuk, hogy a kutyák számára a játék a motiváció. Ők nem azért dolgoznak, hogy a rossz fiúk rács mögé kerülhessenek, hanem hogy elnyerjék a játékukat, na és persze azért, hogy elégedettek legyenek velük kétlábú társaik.


Ezután a kábítószer-kereső kutyákat tették próbára. Már érkezésünk előtt elrejtettek dupla zacskóba csomagolva egy-egy adag marihuánát és hasist. Elsőként Benji próbált szerencsét. Keres! – hangzik fel a vezényszó, majd boldog farkcsóválás közepette elkezdődik a játék. A fű nagyon gyorsan meglesz, kaparással jelzi Benji, hogy egy tűzoltó készülék csövébe dugták. Megkapja a labdát, és már szalad is el, mint aki jól végezte a dolgát.

Következő bemutatónk előtt Árpád mintegy mellékesen megjegyzi, milyen jó, hogy picit fúj a szél. Mivel sapkám otthon maradt, nem értek vele egyet, de azért rákérdezek, miért fontos ez.

– Míg a nyomkövető kutyák munkáját megnehezíti a szél, addig a tetemkeresőket kifejezetten segíti – magyarázza. – A szél ugyanis messzire viszi a hullák semmivel sem összetéveszthető szagát. – Ebből a szaganyagból került most is egy befőttesüvegbe, azt rejtették el a telep egy távoli részén. Yellow gyönyörű belga juhász, kicsit vékonyabb a többi rendőrkutyánál, minden porcikája remeg az izgalomtól, hogy végre ő is játszhat. Éles bevetésen még nem volt, a vizsgamunkáján azonban egy emberölés nyomozásán vett részt az ország többi tetemkereső kutyájával együtt.

Felmerül bennem a kérdés, miért épp ő lett tetemkereső. – Mert szereti a dögszagot – mondja magától értetődően Árpád. – Ez nagyon ritka a kutyák között, a legtöbb állat ódzkodik tőle. Ezért is van az egész országban olyan kevés tetemkereső kutya. A rendőrök között se nagyon népszerű ez a munka, mert erős gyomor kell hozzá. Én voltam az egyedüli, aki vállalkozott rá.

Néhány perc elég, hogy Yellow (Usztics) rátaláljon az üvegre, olyan nagy elánnal ássa ki egy kő alól, hogy eltörik. Rövid időre mi is érezzük az orrfacsaró bűzt. Ilyen még sosem fordult elő – vallja be gazdája. Biztosan miattunk akart ennyire bizonyítani. Árpád azt is elárulja, legalább hat órának kell eltelnie a halál bekövetkezte után ahhoz, hogy a kutya megtalálja a tetemet, és egészen addig van erre esély, míg teljesen le nem bomlik a holttest. Addig azonban még a beton alatt is megtalálják a rendőrkutyák.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.