2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Keddre is napsütés várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában


A Kelet-európai-síkság nagy részén anticiklon alakítja az időjárást, amelynek területén derült és felhősebb tájak egyaránt vannak, de nagyobb, összefüggő és vastagabb felhőzet csak a magasnyomás nyugati peremén, egy okklúziós front miatt van. Utóbbi helyeken havazás is előfordul. A csúcshőmérséklet 0, az Ural előterében -10 fok alatt marad. Hasonlóan zord idő van Lappföldön, ahol jóval hosszabbak az éjszakák, nappal néhol még -20 fok fölé sem kúszik a hőmérő higanyszála, de Skandinávia középső részén is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Nagy-Britannia és a Balti-tenger környékén szelesebb és csapadékosabb az idő, a legmagasabb nappali hőmérséklet az Atlanti-óceánhoz közelebb 10, a balti országokban 5 fok körül alakul. Az enyhe idő miatt a csapadék formája zömmel eső. Kontinensünk déli felén anticiklon uralja az időjárást. Ennek középpontja a Vizcayai-öböl felett van, de kelet felé messze benyúlik a kontinens fölé. Arrafelé többnyire napos, száraz az idő, a mediterrán térségben általában 10 fok fölé melegszik a levegő. A magasnyomás északi peremén a Kárpát-medence térségében több hullámban időjárási frontok vonulnak, de nagy területen tartós felhősödést és kiadós csapadékot egyik sem okoz.

Várható időjárás az ország területén kedd estig


Eleinte kevés lesz a felhő, majd éjszaka északnyugat felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, hajnalban, reggel északon néhol zápor előfordulhat. Délnyugaton, délen pedig nagyobb területen képződik köd. Kedden a változó felhőzet mellett több órára kisüt nap, napközben számottevő csapadék nem valószínű. A nyugati, északnyugati szél az éjszaka második felétől megerősödik, időnként viharossá fokozódik, majd estére mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +4 fok között alakul, de a szelesebbé váló északi tájakon éjfél után már melegszik a levegő, ott reggelre 4, 9 fok várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 8, 13 fok között valószínű.

Kapcsolódó Cikkek