EUR: 322,57 Ft
CHF: 282,57 Ft
2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Egyéb Eger

Kedvez a vadászatnak a jó idő

Sokan rettegnek a mostani időjárási körülmények között, hogy vajon mi várható még a tél hátralévő másfél hónapjában, mi lesz tavasszal. A szokatlanul enyhe időjárásnak nem csupán a népi hagyomány, hanem a meteorológiai tapasztalatok alapján is „meg lehet a böjtje”.

Azt tudjuk, hogy a Heves megyei szőlőültetvényekben, gyümölcsösökben az évszaknak megfelelően zajlik a metszés, a szántóföldön pedig szépen bokrosodnak a kalászos kultúrák – köszönhetően szintén az eddig tapasztalható nem éppen téli időjárásnak. A kártevők, kórokozók is sikeresen telelnek most, így a tavaszi növényvédelmi védekezésre a gazdáknak már most fel kell készülniük.


Az enyhe időjárás kedvező hatással lehet a szaporulat nagyságára, valamint a jövő évi trófeák minőségére is
MTI Fotó: Kovács Attila

Az utóbbi időben tapasztalható szokatlan meleg ellenére aggodalomra okot adó élettani folyamatok a megye szőlőiben és gyümölcsöseiben még nem indultak meg – hívja fel a figyelmet a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatala Növény- és Talajvédelmi Osztálya.

Ami az egyik területen átok, másoknak áldás: a vadfajok az enyhe tél miatt jó kondícióban vannak, így kevésbé fogékonyak a betegségekre. Az enyhe időjárás kedvező hatással lehet a szaporulat nagyságára, valamint a jövő évi trófeák minőségére is – összegez Bocsi Csaba, az Egri Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

A vadászatra jogosultaknak a szokatlanul enyhe időjárás és az elmúlt évben tapasztalható bőséges makktermés miatt a téli kiegészítő takarmányozás tekintetében kevesebb költségük keletkezik.

Kapcsolódó Cikkek