EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,52 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Eger

Kedvez a vadászatnak a jó idő

Sokan rettegnek a mostani időjárási körülmények között, hogy vajon mi várható még a tél hátralévő másfél hónapjában, mi lesz tavasszal. A szokatlanul enyhe időjárásnak nem csupán a népi hagyomány, hanem a meteorológiai tapasztalatok alapján is „meg lehet a böjtje”.

Azt tudjuk, hogy a Heves megyei szőlőültetvényekben, gyümölcsösökben az évszaknak megfelelően zajlik a metszés, a szántóföldön pedig szépen bokrosodnak a kalászos kultúrák – köszönhetően szintén az eddig tapasztalható nem éppen téli időjárásnak. A kártevők, kórokozók is sikeresen telelnek most, így a tavaszi növényvédelmi védekezésre a gazdáknak már most fel kell készülniük.


Az enyhe időjárás kedvező hatással lehet a szaporulat nagyságára, valamint a jövő évi trófeák minőségére is
MTI Fotó: Kovács Attila

Az utóbbi időben tapasztalható szokatlan meleg ellenére aggodalomra okot adó élettani folyamatok a megye szőlőiben és gyümölcsöseiben még nem indultak meg – hívja fel a figyelmet a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatala Növény- és Talajvédelmi Osztálya.

Ami az egyik területen átok, másoknak áldás: a vadfajok az enyhe tél miatt jó kondícióban vannak, így kevésbé fogékonyak a betegségekre. Az enyhe időjárás kedvező hatással lehet a szaporulat nagyságára, valamint a jövő évi trófeák minőségére is – összegez Bocsi Csaba, az Egri Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

A vadászatra jogosultaknak a szokatlanul enyhe időjárás és az elmúlt évben tapasztalható bőséges makktermés miatt a téli kiegészítő takarmányozás tekintetében kevesebb költségük keletkezik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.